Lästid: 6 minuter
Senast redigerad:
Work-life blend – nästa trend efter hybridarbete
The great negotiation öppnar för ett nytt arbetsliv
Är det dags att vinka hybridarbetet farväl? Knappast, säger digitala specialister och andra medarbetare. Ändå börjar något nytt ta form. En del pratar om work-life harmony och work-life blend – och här får såväl jobsharing som 4-dagarsveckan en ny arena.
Enligt en ny kandidatrapport från oss på Ada Digital har kravet på remote- eller hybridarbete ökat bland digitala specialister och chefer som byter jobb. Från 56 % 2022, till 64 % i årets undersökning.
Men på många arbetsplatser råder det fortfarande en stark dragkamp, inte minst mellan chefer och medarbetare. En kamp som gett upphov till uttrycket The great resistance, eftersom många arbetstagare helt enkelt vägrar att gå tillbaka till kontoren.
Hybridarbete som hyllas – och upprör
Överlag har möjligheten att påverka var man jobbar helt klart blivit viktigare för många. Trenduttrycket The great negotiation beskriver den pågående förhandlingen som sker mellan företagsledningar och medarbetare världen i detta nu.
Samtidigt fullkomligt exploderar det av åsikter, lösningar och statistik om vad distans- och hybridarbete faktiskt erbjuder i produktivitet, kompetensförsörjning och innovationstakt. För att inte tala om medarbetarengagemang.
Med andra ord gäller det att se upp och källgranska ordentligt innan man fattar beslut som företagsledare och chef, så att man inte blir lurad av irrelevant data och grundlösa åsikter som snurrar runt i sin egen filterbubbla.
Men vad är det egentligen som snurrar just nu? Vilka röster hörs mest? Låt oss djupdyka in i viljornas kamp och vad som väntar efter hybridarbetet.
Ett stort experiment
Även om de flesta arbetsgivare har landat i att erbjuda sina tjänstemän någon form av hybridarbete, där man blandar kontorsdagar med hemarbete, menar många experter att det vi ser och befinner oss i just nu är ett enda stort arbetsmarknadsexperiment. För ingen vet hur distans- och hybridarbetet kommer påverka oss på sikt
Ändå visar ny research från Gallup att 8 av 10 personalchefer från Fortune 500-företag inte har några planer på att minska sin flexibilitet för personalen under det kommande året. Något som också speglar de anställdas förväntningar: hela 9 av 10 medarbetare som kan arbeta på distans föredrar hybrida arbetsmodeller.
Och mest nöjda blir personalen när teamet själv får avgöra vilka dagar man ska vara på plats. För utan möjlighet till flexibel arbetsplats väljer allt fler medarbetare att sluta eller söka sig till andra arbetsgivare. Redan 2022 sa till exempel 97 % av IT-specialister att man vill jobba remote i någon form.
Men nu visar ett flertal studier om hybridarbetet att bland annat företagskulturen fått sig en rejäl törn.
Företag som sätter hårt mot hårt
Traditionellt har gemensamma kontor varit nyckeln till stark företagskultur. Så när pandemin försvagade möjligheterna att träffas, tog även kulturen stryk. En undersökning från Akavia visar att 44 procent känner att distansarbete sänkt gemenskapskänslan på jobbet. Något som fått vissa företag att sätta hårt mot hårt.
Intrenet Brands, där deras VD gick ut med en film, är ett exempel på detta. Tyvärr slutade det inte så bra. Istället blev videon ett viralt skräckexempel och företaget fick gå ut med en dementi.
Företag som Meta och EY tar i sin tur upp kampen mot så kallade fuskare genom att införa en ny variant på stämpelklocka. Kort och gott loggar de när anställda dyker upp och hur länge de stannar. Amazon går ett steg längre och varnar att de som inte dyker upp på kontoret kan glömma befordringar. IBM sätter istället press på sina chefer i USA: bo inom 80 km från kontoret och checka in minst tre dagar i veckan. Annars väntar sparken i augusti.
Work-life blend: det nya mottot
Andra arbetsgivare har valt en mjukare approach och använder andra lockbeten. Tänk engagerande aktiviteter och trendig kontorsinredning. New York Times lyfte fram detta och plötsligt var ”instagrammable office” ett begrepp.
En del företag väljer att locka med work-life blend eller work-life harmony istället för det traditionella work-life balance, som anses vara föråldrat och alldeles för svårt att uppnå.
”Earning the commute” är ett annat populärt koncept. Det handlar om att göra det värt besväret för anställda att pendla till kontoret. Linkedins medgrundare Allen Blue menar att företagsledare bör se kontoret som en konkurrent till hemarbetsplatsen och göra varje pendling värdefull. För att lyckas utvecklar allt fler arbetsgivare workplace value propositions.
Microsoft hakar på med ”Moments that matter”, där de fokuserar på arbete som är mest meningsfullt att göra på plats, som att kicka igång nya projekt eller onboarding – något som även medarbetarna gillar.
Faktum är att chefer konsekvent bedömde medarbetare på plats som bättre än de medarbetare som jobbar på annan plats.
Öppnar upp för de giriga jobben
Men work-life blend och nya lösningar i all ära. Bidrar det till jämställdhet? Eller är hybrid- och distansarbete egentligen en kvinnofälla?
Lotta Stern, som är VD på Ratio och professor i sociologi på Stockholms universitet, säger ja och menar att fler kvinnor än män föredrar att arbeta hemma just för att få livspusslet att gå ihop. Förutom risken att kvinnor blir ännu mer låsta till hemmet då finns också risken att de går miste om utvecklingsmöjligheter som männen kan få när de är på plats och syns.
Idén om närhetsbias, eller proximity bias på engelska, bekräftas också av BetterUp Research & Insights, som analyserade 50 000 medarbetareundersökningar för att se om närvaro på arbetsplatsen påverkade chefers bedömningar. Och guess what? Så var det. Faktum är att chefer konsekvent bedömde medarbetare på plats som bättre än de medarbetare som jobbar på annan plats. Oavsett faktiskt prestation.
Men andra håller inte med.
Till exempel ekonomipristagaren Claudia Goldin, som forskat om kvinnors roll på arbetsmarknaden de senaste 200 åren. Hon menar att hybridarbete är en stark fördel för många som tidigare inte kunnat konkurrera om ”de giriga jobben”. Det vill säga jobb med prestige och höga löner, men som också kräver mer av arbetstagaren, där bland annat affärsresor och övernattningar traditionellt har ingått. Men när digitala möten har blivit den nya normen, kan även kvinnor med familjeliv och privata åtaganden söka och få dessa jobb.
Jobsharing seglar upp
Snackisen jobsharing är också intressant. Jobsharing är precis som det låter – minst två personer som delar på en och samma heltidstjänst. Till exempel arbetar Schweiz-baserade WeJobShare med att matcha människor som vill dela på ett jobb som framtida kollegor. I USA finns startupen Job Share Connect med ett liknande upplägg.
Andra arbetsgivare har utvecklat en egen variant. Som Ford Motors i Europa, vilka har tagit fram ett jobbdelningssystem internt för mycket kvalificerade tjänster. Lösningen ska tydligen fungera bra och är uppskattad av de anställda.
Dessutom har detta har ökat både bolagets mångfald på sina tjänster och tillgången på kvalitativ kompetens, eftersom deltidsarbetande kvinnor nu kunnat söka mer kvalificerade tjänster. De kan även se att fler duktiga medarbetare i pensionsåldern valt att arbeta vidare.
Lyckade 4-dagarsveckor
Som en del av trenderna work-life blend och work-life harmony har även idén om 4-dagarsveckan fått nytt liv världen över.
En av de mest omtalande försöken på sistone skedde under ledning av organisationen Four Day Week Global och tankesmedjan Autonomy i Storbritannien. Där införde hela 60 företag en 4-dagarsvecka under ett halvår. Och resultatet lät inte vänta på sig! Efteråt uppgav så många som 91 procent av arbetsgivarna att de planerade att fortsätta.
I Sverige har väskföretaget Sandqvist testat ett koncept som innebar 100 procent av lönen för 80 procent av arbetstiden mot 100 procents produktivitet. Inom kort väntas fler svenska företag testa modellen.
Hämmad innovation
Men harmoni och arbetsglädje i all ära. För en annan viktig fråga, inte minst från arbetsgivarens håll, har varit om hybridarbetet påverkar verksamhetens innovation och produktivitet. Mängder med studier har kunnat konstatera att produktionstakten har ökat i de flesta fall. Men när det gäller kvaliteten på arbetet är tongångarna lite annorlunda.
Enligt en ny metastudie av tidningen Nature, som tittat 50 år tillbaka i tiden och analyserat resultatet från forskare som samarbetat över långa avstånd, blir innovationsprocessen hämmad av distansarbete. Helt enkelt för att samarbete och spontan kreativitet i sig blivit lidande. Istället såg man att ett nära samarbete på samma plats ledde till fler genombrott i forskningen.
Kort sagt var team i samma stad 22 % mer benägna att producera innovativa patent och 27 % mer benägna att producera nya insikter i vetenskapliga artiklar, jämfört med forskningsteam på distans.
Satsa på work-life blend i din IT-rekrytering
Slutligen är det värt att ställa sig frågan: Hur slår det hybrida arbetslivet och work-life blend mot din verksamhet? Når ni ut till IT-specialisterna, cheferna och de digitala talangerna som ni vill attrahera? Eller behöver ni hjälp i er Tech-rekrytering?
På Ada Digital är vi ett konsult- och rekryteringsbolag som erbjuder rekrytering och konsultuthyrning inom digital utveckling. Vi hjälper arbetsgivare i hela Sverige att utveckla sin digitala affär och verksamhet genom att ta fram kandidater och konsulter som kan modern produktutveckling och bidrar med innovation. Specialister, talanger och ledare som förstår den pågående digitaliseringen och vill vara med och driva den framåt.
Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Hör av dig, så kollar vi på era utmaningar tillsammans!
En av nio trender från Unbiased Trend 2024
Trenden om work-life blend är en del av Ada Digital och TNG:s populära trendspaning på temat ”Coexistence” från Unbiased Day 2024 – ett trend- och rekryteringsevent för chefer, företagsledare och HR.