Lästid: 4 minuter
Trendspaning: Talent crunch goes Skills-first
Dags för skills-based IT-rekrytering
Trött på ankdammen? I takt med att kompetensbristen sprider sig till allt fler yrken talar också forskning för ett nytt perspektiv vid rekrytering. Ett grepp där arbetsgivare värderar personliga skills och förmåga att lära sig framför traditionella meriter som till exempel utbildningsbakgrund. Det är dags att switcha till skills-based hiring!
Internationellt snackas det om ”talent crunch”, i Sverige kallar vi det kompetensbrist. Oavsett vad vi väljer att kalla det så är det ett växande problem. Som närmar sig bristningsgränsen. I svallvågorna av lönespiraler, inflation, lågkonjunktur, hybridjobb och, inte att förglömma, den snabba tech-utvecklingen med AI.
För att bryta den oroväckande trenden menar experterna att arbetsgivare totalt behöver omkullkasta hur de ser på arbetskraft, arbete och rekrytering. Och säga hej till skills-based hiring en gång för alla.
Vad är skills-based hiring?
Så, vad är skills-based hiring, skills-first hiring eller ”färdighetsbaserad” rekrytering egentligen? Jo, det handlar om att rekrytera med fokus på färdigheter istället för fancy meriter. Att göra urval genom att mäta färdigheter – och att bedöma dem. Först då går det att veta vad en kandidat har kapacitet till att prestera. Idag och imorgon.
Men det handlar också om att utmana status quo. Att skaka om lite grann. Att se förbi jobbtitlar, en fin utbildningsbakgrund och namnkunniga företag på kandidatens meritlista. Och att skippa slentrianmässiga utbildningskrav till förmån för objektiva beslut baserade på data och fakta svart på vitt.
”Magisk nyckel” för IT-rekrytering
Så vad handlar hypen om?
Ja, fördelarna med skills-based hiring är många. Särskilt vid rekrytering av alla de yrken som utvecklas och förändras i rekordfart – såsom jobben inom IT och Tech.
Här kan skills-based hiring liknas vid en magisk nyckel, som öppnar dörren till en värld av bredare talangpooler, mångfald – och inte minst effektivare rekryteringar. Organisationer som hakat på tåget ökar inte bara sannolikheten att hitta oslipade diamanter av talanger. De kan också bygga upp sina team snabbare, boosta innovationen och sin lönsamhet.
Även successionsplaneringen blir enklare när man fokuserar på färdigheter. Speciellt för de som tar skills-first till nästa nivå och satsar på intern talentscouting samt skills-baserad transformation. Något till exempel Ericsson och ICA gör väldigt bra här i Sverige.
Till skillnad från kunskap, möjliggör nämligen färdigheter att en person snabbt kan adaptera och ta till sig nya metoder och idéer. Något som är viktigare än någonsin i dagens snabbföränderliga digitala landskap.
Den gamla rekryteringsskolan är passé – den är för snäv och missar fullt kompetenta kandidater på fel grunder.
Learnability i fokus
Med fördelarna ovan i åtanke är det inte förvånande att experter påstår att det faktiskt är skills-based hiring som gäller för att knäcka den globala och negativa talent crunch-spiralen. Inte minst med tanke på generativ AI som just nu skakar om arbetsmarknaden.
Historiskt har det varit CV-plöjande och jakten på den på pappret ”perfekta” kandidaten som gällt för alla arbetsgivare. Men den gamla rekryteringsskolan är passé – den är för snäv och missar fullt kompetenta kandidater på fel grunder. Dessutom finns det inga vetenskapliga bevis för att ett långt CV i praktiken gör en till stjärnan på jobbet.
Harvard Business Review drar ner chimären rejält när deras studie påvisar att de mest framgångsrika verksamheterna idag är de som satsar på potential och ”learnability” vid rekrytering. Det är nämligen inte för inte som just learnability är hjärtat i skills-first hiring!
Målet är med utgångspunkt i data lyckas identifiera kandidater som inte bara har rätt färdigheter för att kunna prestera idag, utan också kan hänga med när det blåser nya vindar på arbetsplatsen. Personer som är öppna för nu kunskap och utveckling och därmed kan stanna länge och bidra med innovation inom organisationen.
Data som talar för
Data från Forrester bekräftar att rekrytering med ett skills-first-perspektiv är fem gånger bättre på att förutsäga en individs framtida arbetsprestation jämfört med rekrytering baserat på utbildningsbakgrund. Och 2,5 gånger mer prediktivt än rekrytering baserat på arbetslivserfarenhet.
Det må låta torrt, men även research från LinkedIn visar att arbetsgivare som fokuserar på skills lyckas bättre i 60 % av fallen. Dessutom stannar dessa anställda, som blivit matchade via sina färdigheter, också längre på arbetsplatsen.
Och om du behöver mer övertygande data så har Deloitte analyserat de organisationer som idag arbetar aktivt med skills. Resultatet? En skills-first-kultur skapar bättre affärsresultat i 63 % av fallen. Snacka om game changer!
Motkraft till ”examensinflationen”
Så varför är det så få som satsar på skills-based IT-rekrytering?
Sedan ungefär två decennier tillbaka började allt fler arbetsgivare kräva högskoleexamen för allt och alla. Nu blev universitetsexamen ett måste även för jobb där det egentligen inte behövdes. Något som fått snacket om en ”examensinflation” på spinn.
I Sverige ser vi samma sak med instegsjobb – nu måste du ha slutbetyg från gymnasiet, vilket stänger ute nästan 30 % av dagens unga vuxna från jobbmarknaden.
Det intressanta är att utbildning är ett av de tyngsta urvalskriterierna idag, trots att det inte finns någon vetenskaplig koppling mellan utbildning och hur bra någon kommer prestera på jobbet. Samtidigt uppger 7 av 10 till Greenhouse att de påverkas av kandidatens utbildningsbakgrund. Var femte anställer bara från de mest prestigefyllda universiteten, och över hälften vill helst anställa någon med samma utbildningsbakgrund som de själva.
Detta gör att talangpoolen blir smalare än nödvändigt. Vilket i sin tur leder till att rekryteringar tar längre tid än de borde och organisationer blir mer inskränkta istället för att omfamna olika perspektiv och affärsmöjligheter.
7 av 10 till påverkas av kandidatens utbildningsbakgrund.
Greenhouse
I linje med nya EU-krav
Tack och lov dyker det upp ljusglimtar även i andra riktningen. Antalet jobbannonser på LinkedIn som inte kräver en fyraårig examen har ökat från 15 % till 20 %, en ökning med hela 33 %.
Och som chef är det dags att tänka utanför boxen! Att våga anställa någon utan den klassiska universitetsbakgrunden, men som har rätt skills för att leverera. Tänk bredare – värdera YH-utbildningar, kurser, och microlearnings. Eller varför inte satsa på någon med rätt färdigheter från en helt annan bransch? Diversity4Tech är ett bra exempel på detta.
Genom att byta arbetssätt vid IT-rekrytering får du även in en större mångfald, vilket är i linje med EU:s nya regler om social responsibility. Skills-based hiring öppnar nämligen dörren för kandidater från andra socioekonomiska grupper och bakgrunder. Dessutom ser de som arbetar mer färdighetsbaserat inom teknik och IT att antalet kvinnliga sökande ökar, eftersom kraven är klarare och mer realistiska.
Läs även: 8 konkreta tips för att få in fler kvinnor till IT-branschen
Underlättar med hjälp utifrån
Trots vinningarna med skills-based hiring är det många arbetsgivare upplever svårigheter med att mäta relevanta färdigheter. Mycket på grund av ovana – eller gamla rekryteringssystem. Det är också en av anledningarna till att det är populärt att lägga ut sin IT-rekrytering externt, till ett rekryteringsbolag som både har rätt mindset och teknik för att lyckas.
För oss på Ada Digital, som är specialiserade på innovativa rekryterings-, konsultlösningar och talangprogram inom den digitala affären, är skills-first-tänket ett naturligt steg. Inte minst när det gäller att hitta och attrahera topptalanger med stor potential.
Har du också ett löpande behov av IT-specialister? Till exempel utvecklare, roller inom data eller andra tekniknära roller? Önskar du och dina kollegor få in flera nya tech-talanger med olika bakgrund som snabbt lär sig nytt, bidrar med utveckling och hänger med in i framtiden? Hör då av dig till oss redan idag!
En av nio trender från Unbiased Day 2024
Trenden om skills-based hiring är en del av Ada Digital och TNG:s populära trendspaning på temat ”Coexistence” från Unbiased Day 2024 – ett trend- och rekryteringsevent för chefer, företagsledare och HR.