Lästid: 3 minuter
Nytt fenomen kring intervjufusk drabbar IT-sektorn
Kandidater anlitar en stand-in till jobbintervjuer
Har du hört talas om ”bait and switch” eller ”the fake candidate scam”? Ett nytt fenomen kring intervjufusk som upptäckts i USA, där jobbsökare anlitar en stand-in för sig själva under jobbintervjun. Något som tycks drabba IT-sektorn extra hårt.
Bland annat lyfter den amerikanska finansiella nyhetssajten Insider ett känt fall på ett statligt bolag i New York. Bolaget i fråga hade anställt en ny IT-tekniker som skulle göra uppdateringar i deras föråldrade IT-system. Den rekryterande chefen beskriver kandidaten som en perfekt match – en riktig tillgång för teamet.
Efter första dagen var det dock tydligt att något inte stämde. Killen som dykt upp visade sig ha låg teknisk kunskap. Han kunde inte ta instruktioner och kunde knappt engelska. Teamets medarbetare kontaktade därför chefen som blev lika förvånad som dem. Hur kunde någon som verkade så bra på intervjun vara så inkompetent?
Svaret? Jo, det statliga bolaget hade råkat ut för just ”bait and switch” eller ”the fake candidate scam”. Personen som dyker upp på arbetsplatsen är helt enkelt inte samma person som medverkar på intervjun.
Intervjufusk lättare vid digitala intervjuer
En bidragande orsak till den växande faketrenden med intervjufusk är faktumet att det under pandemin blivit allt vanligare med digitala intervjuer. Vilket gör att det är lättare än någonsin att ha en stand-in.
Det här fenomenet har definitivt ökat på grund av kulturen att jobba hemifrån.
Aamil Karimi, underrättelseanalytiker på cybersäkerhetsföretaget Optiv
Telefonintervjuer är enklast att fejka förutsatt att kandidaten och dess stand-in låter relativt lika på rösten. För digitala intervjuer varierar metoderna för att dölja hur personen ser ut.
Stort mörkertal av drabbade företag
Det finns idag inga siffror över hur utbrett detta fenomen är i USA. Eller i Sverige och övriga världen. Man tror dessutom att mörkertalet är stort då få företag vill skylta med att de blivit lurade.
Ett problem är också att drabbade företag är ovilliga att konfrontera bluffarbetare som åker fast. Det är helt enkelt lättare att låta dem gå med hänvisning till deras uppenbara brister än att försöka bevisa att de bluffat sig till jobbet.
Men ett riktmärke är att FBI i juni 2022 skickade ut en varning om att det sker en ökning av antalet kandidater som söker distansjobb med stulna identiteter och ”deep-fakes” – vilket är datorgenererade bilder av någons ansikte. Personen behöver inte ens vara en riktig person.
Enligt FBI inkluderar flera av distansjobben IT-funktioner med tillgång till känslig data vilket kopplas ihop med kriminella verksamheter.
Även i maj utfärdade FBI en varning tillsammans med den amerikanska motsvarigheten till Finansdepartementet om att nordkoreaner söker IT-distansjobb under falska förevändningar. Och sedan skickar informationen till sin regering för att bistå till utvecklingen av massförstörelsevapen.
Enligt uppgifterna riktar dessa personer in sig på frilanskontrakt i rikare länder och utger sig ofta för att vara sydkoreaner, kineser eller japaner som är USA-baserade.
IT-sektorn verkar extra utsatt
Intervjufusk av detta slag tycks generellt drabba IT-området hårdast. Vilket är allvarligt och får stora konsekvenser för drabbade företag. Då risken är att okvalificerade personer får tillgång till känslig data.
Företag som anställer en kandidat som bluffar till sig en tjänst kan dessutom få sitt rykte totalförstört om till exempel kunder och klienter får sin data stulen. Det påverkar också övriga medarbetare negativt genom att de ofta tvingas ”städa upp” efter bluffaren.
Vid sidan om IT-området är det annars tjänster på lägre nivåer som är drabbad. Tjänster där det är lättare att komma undan med en enkel googling kring arbetsuppgifterna.
Vem ställer upp som stand in?
Vanligt är att okvalificerade kandidater frågar vänner och bekanta om hjälp. Alternativt att de går ut på nätet och letar efter hjälp.
En mjukvaruingenjör från Minnesota berättar för Insider att han i början av 2020 fick ett meddelande via LinkedIn om ”en möjlighet att diskutera ett affärsupplägg.” Han bokar ett samtal med avsändaren och blev då erbjuden 60 dollar per timme för att sitta med på tre till fem digitala intervjuer för personens räkning. Han tackade nej.
För skrupelfria kandidater som är beredda att betala mycket finns professionella ombud som fungerar som stand-ins på intervjuer mot en hög avgift.
Så kan företag skydda sig mot intervjufusk
Ett effektivt sätt att kvalitetssäkra sin rekrytering, och undvika att exempelvis drabbas av bait and switch, är att använda sig av bakgrundskontroller vid nyanställningar. Ada Digital anlitar ToFindOut vid bakgrundkontroller. ToFindOut är specialister på att kontrollera och komplettera information såsom personalia, ekonomisk information och juridiska frågor. Ibland ber vi dem även verifiera uppgifter i ett CV eller annan information från rekryteringsprocessen.
– Att jobba utifrån en strukturerad och kvalitetssäkrad process för bakgrundskontroller är idag en viktig pusselbit i risk- och säkerhetsarbetet vid rekrytering. För många av våra kunder blir bakgrundskontrollen en ögonöppnare för fler trygghetsfrågor än bara fusk, säger Birgitta Edlund, VD ToFindOut.
Har du rekryteringsbehov av specialister inom IT och Tech och söker en samarbetspartner som kan erbjuda en datadriven, agil och trygg rekryteringsprocess? Tveka inte att kontakta oss på Ada Digital redan i dag!