Så pratar du snyggt om lön när du söker jobb inom IT och Tech.

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Snacka snyggt om lön som IT-specialist – så gör du!

Bästa tipsen för en lyckad lönediskussion

Lön är ett högaktuellt ämne för dig som söker jobb – inte minst inom IT, Tech och digital utveckling. Men vilka är framgångsfaktorerna för en lyckad lönediskussion med en potentiell arbetsgivare och finns det misstag som vi alla vill undvika? Här ger Ada Digitals rekryterare Madelene Larsson och Mikaela Ströberg sina bästa tips till IT-specialister som söker jobb och ska snacka lön.

Madelene Larsson, rekryterare på Ada Digital.
Madelene Larsson, rekryterare på Ada Digital.

Som jobbsökare inom IT, Tech och digital utveckling är tumregel no 1 att redan från början tänka igenom sitt löneanspråk och tidigt lyfta frågan i processen. Detta för att snabbt linjera med den aktuella arbetsgivaren så att ingen av er får en kalldusch i slutet av rekryteringen – om det visar sig att ni står för långt ifrån varandra.

– Vi på Ada ställer frågan om löneanspråk tidigt i processen och vi är särskilt noga med searchade kandidater (det vill säga när en kandidat inte sökt jobbet själv). Detta för att snabbt kunna fånga upp personens förväntningar vid ett eventuellt jobbyte. Matchar inte dessa den lön som erbjuds är det bra att det kommer fram tidigt, så att kandidaten har möjlighet att ta ställning till om hen vill fortsätta processen eller inte. Vi vill inte slösa bort någons tid, säger Madelene.

Bra fraser för att lyfta frågan om lön

Mikaela Ströberg, rekryterare på Ada Digital.
Mikaela Ströberg, rekryterare på Ada Digital.

Om du inte skulle få frågan om ditt löneanspråk under det första samtalet om den aktuella tjänsten är bästa tipset: Våga lyfta frågan själv.

Hur? Här är några bra fraser du kan använda dig av för att svara på frågan om löneanspråk alternativt lyfta lönefrågan på ett snyggt sätt.

  • I och med att denna roll har högre ansvarsgrad än min nuvarande tjänst tänker jag mig en lön på runt X i månaden.
  • Baserat på den information jag fått och med vetskap kring vad jag kommer att ta med mig in i rollen så vill jag ha en lön på mellan X och X kronor i månaden.
  • Hur ser löneläget ut för en kandidat med min erfarenhet?
  • För att vara intresserad av rollen vill jag ha en hållpunkt på X tusen i månaden, eller minst Y tusen i månaden.

Lästips! IT-specialisternas lönekrav

Vad är bra att tänka på kring lön som IT-specialist?

Du är säkert redan medveten om att lönenivåerna inom Tech och IT varierar stort beroende på bolag, bransch, yrkesområde, den aktuella tjänsten och såklart din kompetens och erfarenhet. Så tänk noga igenom vilket spann du vill hamna inom för att vara nöjd.

Så här summerar Mikaela:

Tips när du ska prata lön när du söker jobb som IT-specialist.

– Läs in vilka krav som ställs i annonsen och koppla ihop ditt löneanspråk med det som efterfrågas. Om det till exempel framgår att företaget söker en mer junior profil är risken stor att en senior specialist ligger för högt i lön.

– Det ”bästa’” sättet att motivera ett löneanspråk är att grunda det i din nuvarande lön. ”I dagsläget tjänar jag X (eller cirka X) och vid ett eventuellt byte är mitt mål att ligga på X kr/månad”. Lägg gärna ett lönespann där du är OK med botten men nöjd med toppen, så det finns lite spelrum för er båda.

– Väg också in övriga förmåner som kan påverka din privatekonomi på kort och lång sikt. Till exempel pensionsavsättning och försäkringar till exempel, tipsar Mikaela.

Även andra förmåner kan potentiellt sätt kompensera en lägre lönenivå. Eller vad sägs som fler semesterdagar, högre friskvårdsbidrag, möjlighet till upskilling/reskilling, remote/hybridarbete, bonus, flextid?

– Inom IT pratas det sällan om lön helt fristående från andra förmåner. Arbetsgivare är ofta måna om att presentera ett helhetserbjudande då de vet att lön inte alltid är avgörande, säger Madelene.

Lästips! Jobb som ger högst lön 2040

Fällor att undvika när du pratar lön som IT-specialist

Fällorna då? Som vi alla vill undvika under en lönediskussion.

Kan man till exempel höja sitt löneanspråk under processens gång?

Framgångsfaktorer för en lyckad lönediskussion som IT-specialist.

– Ja, det kan man. Men då ska förändringen vara grundad på något sätt. Kanske har ni gemensamt under intervjuerna kommit fram till att tjänsten innebär ett större, eller annat ansvar där du kan bidra utöver vad som först annonserats. Eller så har du fått ett annat erbjudande med någon tusenlapp mer i lön, men vill hellre arbeta hos bolag X. Ställ då frågan: Kan ni möta mig här? I den dialogen får ni en chans att möta varandra kring ett erbjudande, som innefattar mer än bara lönen.

– I detta läge är det toppen om du redan har kommunicerat ett lönespann. För då kan du förhandla upp en högre lön – men inom det spannet som du redan presenterat, vilket är snyggt, fortsätter hon.

En annat vanligt misstag är att inte se lönediskussionen som en förhandling – när det faktiskt är just det.

– Rekryterande chefer ger ofta ett erbjudande om lön som en första siffra, med ett förhandlingsutrymme uppåt. Ställ frågan: ”OK, du erbjuder mig 52’. Mitt anspråk var 50–55’ och jag vill ligga närmare 55’. Kan vi mötas där eller är 52’ sista budet?”, säger Mikaela.

Madelene lyfter ännu ett tips.

– Undvik att ge allt för detaljerad information kring vad lönen ska gå till. Information om din privata ekonomi är inte relevant i en lönediskussion. Fokusera istället på hur väl du matchar kriterierna för tjänsten och lyft fram vad du kan bidra med, säger hon.

Tydlighet lönar sig

Avslutningsvis. Att från början vara tydlig med sina förväntningar lönar sig oftast väldigt bra när det kommer till lönesnack. Att dessutom vara öppen för förhandling är också en bra utgångspunkt som visar på god vilja.

– Som kandidat är det viktigt att göra avvägningen vad som är viktigast för dig i valet av en ny arbetsgivare. Är det att få jobba på det aktuella företaget, teamet, arbetsuppgifterna eller lönen/ förmånerna, säger Mikaela.

Snabbguide! Framgångsfaktorer för en lyckad lönediskussion som IT-specialist

  1. Lyft lönefrågan tidigt. Eftersom lön många gånger är en avgörande faktor när du ska söka nytt jobb är det bättre att vara transparent från början och tydligt berätta vilka löneförväntningar du har. Gärna inom ett lönespann för att inte helt låsa dig helt vid en specifik siffra.
  2. Tänk igenom ditt löneanspråk noga. Du kan till exempel göra egen research kring löneläget inom ditt yrkesområde. Kontakta facket för aktuellt löneläge. Många företag har dessutom en lokal fackklubb som kan svara på frågor.
  3. Motivera ditt löneanspråk. Vilka kompetenser, personliga egenskaper och drivkrafter kan du trycka på som går i linje med det som arbetsgivaren söker?
  4. Förhandla snyggt. Ofta är löneförhandlingen ett givande och tagande, vilket gör att du har större chans att lyckas och bli nöjd om du också är öppen för diskussion och beredd att förhandla.
  5. Fundera på andra förmåner. Förutom en bra lön kan även bra förmåner väga tungt. Till exempel antal semesterdagar, friskvårdsbidrag, utvecklingsmöjligheter, utbildning, möjlighet till hybridarbete, flextid, tjänstepension, bonus med mera.
  6. Tydlighet lönar sig. Om lönen är en avgörande faktor för att du ska ta jobbet, var öppen med det från början och presentera gärna ett lönespann där du känner dig nöjd.
  7. Inte nöjd? Om du inte är nöjd med ditt löneerbjudande kan en mellanväg vara att be om en ny lönediskussion efter exempelvis ett halvår då du har hunnit visa din kompetens.

Söker du jobb inom IT, Tech och digital utveckling? Missa inte våra lediga jobb på Ada Digital!

Till alla lediga jobb

Rekommenderat för dig