Lästid: 3 minuter
Kompetensbaserad IT-rekrytering kan vara agil
Det går att rekrytera både agilt och kompetensbaserat
Det är många som vill se dem som motsatser. Men på Ada Digital använder vi oss av både kompetensbaserad rekrytering och agil rekrytering. Varje dag. I alla tillsättningar. Här förklarar vi hur!
Länge, länge har kompetensbaserad rekrytering ansetts vara den enda rätta vägen till vettiga rekryteringsbeslut. Att det ska vara kompetens som avgör vem som får ett jobberbjudande. Inte vem som känner rätt personer, har ett namn som klingar fint eller passar in i typbilden av en bra utvecklare. Helt rimligt, och otroligt viktigt, tycker vi med!
Men vi har också märkt att när det kommer till att rekrytera bristkompetenser – eller hitta specialister för jobb som ingen haft eller utfört tidigare … Tja, då behöver man också tänka utanför boxen. Att tänka om och göra tvärtom, så som vi brukar säga. Så hur går det ihop?
Agil vs kompetensbaserad rekrytering
Först av allt kan det vara bra att reda ut begreppen, då det kan vara lite snurrigt med alla rekryteringstermer ibland.
Vad är kompetensbaserad rekrytering?
Kompetensbaserad rekrytering innebär att arbeta strukturerat och metodiskt i urvalet av kandidater. Och inte bedöma något annat än just kompetens! Det handlar om att hela rekryteringsprocessen har fokus på de kompetenser som krävs i den aktuella tjänsten idag och i framtiden (tycker vi i alla fall).
Till exempel ska du redan innan rekryteringen startat ha valt ut vilken kompetens som är viktig i jobbet och sedan enbart bedöma dessa kompetensområden genom hela rekryteringen. I alla ansökningar och i alla kandidatmöten.
Syftet är att ge alla sökande med likvärdiga meriter samma chans till jobbet oavsett hur de ser ut, vad de heter eller hur gamla de är. Att de bedöms utifrån en en gemensam och objektiv måttstock som dessutom är relevant för tjänsten i fråga.
Vad är agil rekrytering?
Ett agilt arbetssätt inom rekrytering uppmuntrar till förändringar under rekryteringsprocessens gång. Det kan vara att skriva om jobbannonsen för att få med viktig information som de första sökande sagt att de saknade. Eller att byta pitchen som används för att få kontakt med passiva kandidater efter tre veckors search.
En agil rekrytering kan också omfatta löpande justeringar av kravprofilen och att du får omvärdera de krav du hade i början. Några krav kanske stryks helt, medan andra läggs till.
Faktum är att det inte är ovanligt att det dyker upp kandidater under processens gång som inte uppfyller alla krav, men istället har andra egenskaper som faktiskt visar sig vara helt klockrena för rollen. Eller kan tillföra något helt nytt och oväntat till företaget.
Sammanfattningsvis: den gemensamma nämnaren för agil rekrytering är att den är lösningsorienterad. Och insiktsdriven. Något som är helt avgörande när du ska tillsätta roller för framtidens digitala produkter och tjänster. Det kan till och med vara roller och kompetens som kanske inte ens finns på arbetsmarknaden idag.
Risker och synergier
För den som är hårt skolad i kompetensbaserad rekrytering kan den agila metodens öppenhet för förändring tyckas vara en enkel fälla för orättvisa bedömningar. Eller åtminstone godtyckliga rekryteringsbeslut.
Samtidigt slår agil rekrytering snabbt den kompetensbaserade metoden på fingrarna i både hastighet och resultat. Och det är därför vi på Ada Digital inte vill välja. Vi vill och kan göra både och!
För att lyckas rekrytera bristkompetenser kan vi inte låsa oss fast vid en enda kravprofil och önskelista. Utan vi måste vara flexibla och öppna för att vissa kompetenser kan ersättas med andra. Eller att generell begåvning och hög problemlösningsförmåga kan trumfa en formell merit. Och det här går att göra objektivt.
Ada Digitals framgångsrecept
Därför jobbar vi på Ada Digital i agila veckosprintar och dagliga stand-ups med mål för varje rekryteringsprocess. Teamet med rekryterare och searchspecialister jobbar tätt tillsammans med uppdragsgivaren. Och utbyter insikter löpande. Allt från antal svar och kontaktade kandidaters respons till vilken typ av profiler som nappar (eller inte nappar) på den lediga tjänsten.
Men vi jobbar också kompetensbaserat, strukturerat och datadrivet. Där vi mäter och objektivt bedömer de sökandes förmågor utifrån de krav som gäller just nu. Och när profilen vi söker revideras, ser vi över bedömningen så att vi inte missar ett tidigt guldkorn som inte matchade de första kraven.
Helt enkel kompetensbaserad rekrytering och agil rekrytering i en fin kombination.
Hjälper dig som letar bristkompetenser
På Ada Digital är vi övertygade att det är möjligt att lösa den kompetensbrist som finns idag. Det handlar bara om att våga utmana och tänka nytt. Därför finns vi här för att hjälpa dig som kört fast, eller inte har tid att uppvakta svårflörtade specialister inom IT och den digitala affären.
Klicka dig vidare och ta del av våra tjänster så tar vi nästa steg inom agil och kompetensbaserad rekrytering tillsammans!