Avhopp bland kandidater ett vanligt scenario på het arbetsmarknad.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Min kandidat tackade nej! Varför?

Därför är avhopp vanligt bland kandidater

Du har äntligen hittat en lämplig kandidat som verkar sugen på en ny utmaning. Ni kommer överens om arbetsvillkor och ersättning. Det enda som återstår är en signatur. Då hoppar kandidaten plötsligt av. Varför?

Faktum är att den rådande kompetensbristen i branschen gör att scenariot med avhopp bland kandidater är långt ifrån unikt. Färska siffror från oss på Ada Digital visar att så många som var fjärde, ibland var tredje kandidat, hoppar av i slutskedet av en rekrytering. Av olika skäl.

Som arbetsgivare är det därför extra viktigt att vara medveten om rådande klimat på arbetsmarknaden och anpassa sig. Allt för att inte tappa fart och i slutändan förlora den medarbetaren som kunde lyfta er digitala affär till nästa nivå.

Jobbsökare i kontakt med flera företag samtidigt

Pandemin har medfört att många digitala specialister och utvecklare är med i flera rekryteringsprocesser samtidigt. Det har helt enkelt blivit enklare att söka jobb. Förr behövde en sökande ta sig till arbetsplatsen vid ett flertal tillfällen. Idag krävs det ett par digitala intervjuer. Sedan är det klart. Det gör det helt enkelt lättare att jonglera flera rekryteringar samtidigt.

Situationen trissar inte bara upp lönerna. Det ger också jobbsökarna chans att lättare jämföra vad olika arbetsgivare kan erbjuda i form av utvecklingsmöjligheter, lön, semester, remote-arbete och flextid med mera.

Samtidigt pågår vad många kallar ”the great resignation”. Den stora uppsägningsvågen. I en global undersökning som Microsoft släppte redan i våras uppgav till exempel 41 % av de tillfrågade att de överväger att lämna sitt jobb det närmsta året. Det innebär i praktiken att många redan hunnit byta jobb 2021, vilket med största sannolikhet kommer öka konkurrensen ytterligare 2022.

Insikter kring avhopp bland kandidater

Vi på Ada Digital är rekryteringsspecialister inom IT och digital utveckling och jobbar utifrån en agil, datadriven rekryteringsprocess. Ett arbetssätt där vi hela tiden samlar in data för att ständigt förbättra vårt arbete. Genom siffrorna får vi också viktiga insikter kring hur vi kan jobba proaktivt. Till exempel för att undvika att en kandidat tackar nej i sista stund.

4 vanliga anledningarna till att kandidater hoppar av en rekryteringsprocess

1. Ett bättre jobberbjudande

Det kan komma från ett annat företag, men än vanligare från jobbsökarens nuvarande arbetsgivare. När kandidaten säger upp sig, kommer ett ännu bättre motbud och hen väljer att stanna. Ofta handlar det om en ganska kraftig löneökning.

2. Lön

Kandidaten är helt enkelt inte nöjd med den lön hen erbjudits och tackar därför nej till tjänsten. Kanske har lönefrågan kommit upp för sent i rekryteringsprocessen? Många arbetsgivare är inte heller a jour med hur löneläget ser ut. Det sker en kraftig lönestegring just nu då kompetensbristen ökar.

3. Techområdet är inte tillräckligt intressant

Många gånger ligger drivkraften att byta jobb i att personen i fråga vill ha nya utmaningar, ofta med möjligheten att arbeta med modern kod, martech, UX-mjukvara eller internt arbetssätt. Om inte företaget lever upp till förväntningarna blir svaret i slutändan nej.

4. Remote-frågan

I dag har många kandidater som krav att kunna jobba hemifrån på heltid, eller åtminstone större del av sin arbetsvecka. Kan inte företaget möta de kraven blir det svårt att komma överens.

”Låt inte rekryteringen dra ut på tiden”

Hur kan då arbetsgivare jobba proaktivt för att undvika att hamna i en rekryteringsprocess som inte leder till anställning?

Mathias Jonsson, Talent Insight Manager, Ada Digital
Mathias Jonsson, Ada Digital.

IT-rekryteringsspecialisten Mathias Jonsson på Ada Digital, vill lägga till tidsaspekten med för långa ledtider i rekryteringen som ännu en riskfaktor. Då  sökande, som är vana att ständigt få jobberbjudanden, lätt tappar intresset.

– Effektivisera IT-rekryteringen så mycket som det går och lämna inte kandidaten i blindo. Återkoppla ofta under resans gång. Sätt också upp en genomarbetad plan för rekryteringen, med en tydlig agenda där varje möte har ett tydligt värde för kandidaten.

– Det är också viktigt att sätta rätt förutsättningar för tjänsten och att tidigt i processen kommunicera ut det. Till exempel gällande lön, förmåner och semester. Annars är risken stor att ni står för långt ifrån varandra när det är dags att skriva kontrakt. Och då måste alla börja om från noll. Vilket kan innebära månader av produktionstapp.

På Ada Digital är vi övertygade att det är möjligt att lösa den kompetensbrist som finns idag. Det handlar bara om att våga utmana och tänka nytt. Därför finns vi här för att hjälpa dig som kört fast, eller inte har tid att hitta juniorer med potential eller uppvakta svårflörtade specialister inom IT och den digitala affären.

Kontakta oss idag så tar vi nästa steg inom agil och datadriven IT-rekrytering tillsammans!

Rekommenderat för dig