Tips till chefer: så lyckas du rekrytera digitala talanger

Chef? Så lyckas du rekrytera digitala talanger!

Du har hört hundra gånger att det är kandidatens arbetsmarknad – framför allt inom Tech. Och oavsett om du ska rekrytera eller hyra in konsulter som utvecklare, UX-designer, produktägare eller inom analytics är det utmanande. Här delar vi med oss av handfasta tips på hur du som chef ökar chansen att lyckas med rekryteringen till just ditt team!

Det är ingen hemlighet att det är en brottningsmatch om de bästa digitala talangerna på Stockholms Tech-marknad. Allt för att fylla teamen och utveckla den digitala affären. Så oavsett om du jobbar på ett hett produktbolag eller på ett företag i digital transformation är det här läsvärt för dig!

Vi vet att det är en tuff marknad. Men vi vet också att du som chef har all möjlighet att påverka! Här nedanför listar vi hur.

8 tips som ökar chansen att kandidaten tackar ja

 1. Möte istället för intervju

  Anställningsintervjun är inte ett korsförhör, utan ett möte mellan två intresserade parter. Tillfället är till för er båda och i slutet ska ni faktiskt förhoppningsvis välja varandra. Undvik därför att själv ta upp all air-time genom att peppra kandidaten med frågor. Vi vet att du som chef såklart är nyfiken på mycket om kandidaten, men kandidaten har med all säkerhet frågor som hen i sin tur vill ställa till dig. Så lämna alltid utrymme för frågor från kandidatens sida!

  Läs även: Kandidatmöte istället för intervju? Hög tid för chefer i IT-branschen att tänka nytt

 2. Berätta om teamet och ert arbetssätt

  Många vill kunna se sig själv i den miljön som man ska jobba i och föreställa sig den vardag som skulle bli. Hjälp därför kandidatens fantasi på traven genom att berätta hur ni jobbar tillsammans, hur teamet ser ut och vilka människor och roller man kommer interagera med när man väl börjar jobba. Var även beredd på hur du som chef skulle beskriva kulturen. Försök måla upp en vanlig arbetsdag och vilka sociala touchpoints finns. Lunchar ni tillsammans eller har ni andra aktiveter som säger något om den stämning ni har på jobbet?

 3. Var förberedd! Ta det inte på volley

  Vi vet att du som chef oftast har en full kalender där möten avlöser varandra. Se därför till att ge dig själv rätt förutsättningar att göra ett grymt intryck på mötet genom att avsätta helig tid innan kandidatmötet så du hinner förbereda dig. När du går in i mötet ska du veta hur du ska presentera dig själv, ditt team och enhet samt vilka frågor du vill ha svar på. Använd ett strukturerat dokument för dina frågor och anteckningar. Var också förberedd på vem du ska träffa och vad du vill veta specifikt om personen. Men kom ihåg, undvik frågor om kandidatens privatliv – håll dig till det som är viktigt för jobbet!

 4. Lyssna på kandidaten

  Vad är kandidaten intresserad av och vad är viktigt för hen? Var nyfiken och fråga vad personen mitt emot värderar på jobbet. Försök synliggöra likheter med er organisation, och vad som potentiellt hade kunnat bli en utveckling hos er kulturellt.

 5. Involvera teamet

  Många väljer dig som chef – men också sina kollegor. Involvera därför de kollegor som har en saying, redan från början av rekryteringen. Tänk också på att bjuda med kollegor som kan ”sälja jobbet” och marknadsföra er på ett bra (men självklart ärligt) sätt. Ett enkelt sätt är att låta kandidaten träffa kommande kollegor som ett steg i rekryteringen. Det ökar möjligheten för att få en ännu bättre bild av kandidaten, men ger också kandidaten en mer transparent bild av er.

 6. Nuläge och framtiden – våga bjussa!

  Berätta om de spännande initiativ ni jobbar med nu och vad ni har för mål framöver. Har ni gjort ett bra 2020 och uppnått några specifika mål? Berätta om dem! Eller fokusera framåt och berätta om hur ni ser på 2021 och vad kandidaten kommer få vara med och bygga hos just er!

 7. Var transparent

  Ärlighet varar längst är ett talesätt som tål att upprepas. En nyanserad och ärlig bild kommer ge ett schysst och öppet intryck! Våga vara transparent och berätta om både styrkor och svagheter hos er. Alla företag kan inte erbjuda högst lön, gosiga soffrum eller goda gratisluncher. Men ni har garanterat något annat. Fundera över vad det är lyft det som är unikt för just er! Sen är ingen organisation perfekt utan det finns alltid utrymme för förbättring. Berätta gärna om era utvecklingsområden, något som ni satsar på att förbättra för tillfället.

 8. Tydlighet i processen

  Ingen gillar att leva i ovisshet. Som chef har du möjlighet att skapa tydlighet och trygghet genom att berätta för kandidaterna om hur rekryteringen kommer gå till och när de kan förvänta sig återkoppling och nästa steg. Tänk noga igenom vilka steg som ska ingå när du sätter upp rekryteringsprocessen. Det är viktigt att varje steg ska kännas relevant och givande – för alla parter. Det är tyvärr ofta enkelt att skapa långdragna rekryteringsprocesser med många steg. Se därför över varje moment och säkerställ att ni bakar ihop de delar som är möjliga för en härlig och enkel rekryteringsupplevelse. Beroende på jobbet bör antalet träffar inte överstiga 3–4 möten!

Mycket att hålla reda på? Lugn, vi hjälper gärna till! Med Ada Digital som rekryteringspartner ansvarar vi för rekryteringen och jobbar tillsammans med dig för att hitta rätt digitala talanger till just din organisation. Vi hjälper dig under hela rekryteringsprocessen, formar den på ett lämpligt sätt, stöttar samt kommer med tips på hur du kan ge kandidaterna bästa möjliga bemötande.

Vill du veta mer? Kontakta oss idag!