Rekrytera digitala talanger? Så lyckas du!

Lästid: 4 minuter

Chef? Så lyckas du rekrytera digitala talanger!

8 tips som ökar chansen att din favorit tackar ja

Som chef har du säkert hört hundra gånger att det är kandidatens arbetsmarknad – framför allt inom Tech. Och oavsett om du ska rekrytera eller hyra in konsulter som utvecklare, UX-designer, produktägare eller inom analytics är det utmanande. Här delar vi med oss av handfasta tips på hur du som chef lyckas rekrytera rätt digitala talanger och specialister till just ditt team!

Det är ingen hemlighet att det är en brottningsmatch om kandidaterna inom IT och Tech.  Allt för att fylla teamen och utveckla den digitala affären. Så oavsett om du jobbar på ett hett produktbolag eller på ett företag i digital transformation är det här läsvärt för dig!

Vi vet att det är en tuff marknad. Men vi vet också att du som chef har all möjlighet att påverka! Här nedanför listar vi hur!

1. Möte istället för intervju

Vi vet att du som chef såklart är nyfiken på mycket om din framtida medarbetare, men kandidaten har med all säkerhet frågor som hen i sin tur vill ställa till dig. Så se till att under hela intervjun lämna utrymme för frågor! Se anställningsintervjun som ett möte mellan två intresserade parter, där ni i slutet förhoppningsvis ska välja varandra.

2. Berätta om teamet och ert arbetssätt

Rekrytering av digitala talanger? Ada Digital bjuder på tips för hur du lyckas!Många vill kunna se sig själv i den miljön man ska jobba i. Hjälp därför kandidatens fantasi på traven genom att berätta hur ni jobbar tillsammans, hur teamet ser ut och vilka människor och roller man kommer interagera med. Var även beredd på hur du som chef skulle beskriva kulturen. Försök måla upp en vanlig arbetsdag och vilka sociala touchpoints som finns. Lunchar ni tillsammans eller har ni andra aktiveter som säger något om den stämning ni har på jobbet? Hur håller ni motivationen och teamkänslan uppe när ni jobbar remote? Lyft fram så mycket positiva saker som möjligt!

3. Var förberedd! Ta det inte på volley

Vi vet att du som chef oftast har en full kalender där möten avlöser varandra. Se därför till att ge dig själv rätt förutsättningar att göra ett bra intryck på mötet genom att avsätta helig tid innan kandidatmötet så du hinner förbereda dig. När du går in i mötet ska du veta hur du ska presentera dig själv, ditt team och enhet samt vilka frågor du vill ha svar på. Använd ett strukturerat dokument för dina frågor och anteckningar. Var också förberedd på vem du ska träffa och vad du vill veta specifikt om personen. Men kom ihåg, undvik frågor om personens privatliv – håll dig till det som är viktigt för jobbet!

Läs även: Kandidatmöte istället för intervju? Hög tid för chefer i IT-branschen att tänka nytt

4. Lyssna

Vad är kandidaten intresserad av och vad är viktigt? Var nyfiken och fråga vad personen mitt emot värderar på jobbet och hur hen skulle vilja utvecklas på sikt. Försök synliggöra likheter med er organisation, och vad som potentiellt hade kunnat bli en utveckling hos er kulturellt.

5. Involvera teamet

Många väljer dig som chef – men också sina kollegor. Involvera därför de kollegor som har en saying, redan från början av rekryteringen. Tänk också på att bjuda med de som kan ”sälja jobbet” och marknadsföra teamet och företaget på ett bra (men självklart ärligt) sätt. Ett enkelt sätt är att låta kandidaten träffa kommande kollegor som ett steg i rekryteringen, på plats eller via Teams. Det ökar möjligheten för att få en ännu bättre bild av den sökande, men ger också kandidaten en mer transparent bild av er.

6. Nuläge och framtiden – våga bjussa!

Berätta om de spännande initiativ ni jobbar med nu och vad ni har för mål framöver. Har ni gjort ett bra 2022 och uppnått några specifika mål? Berätta om dem! Eller fokusera framåt och berätta om hur ni ser på framtiden och vad talangerna kommer få vara med och bygga hos just er!

7. Var transparent

Ärlighet varar längst är ett talesätt som tål att upprepas. En nyanserad och ärlig bild kommer ge ett schysst och öppet intryck! Våga vara transparent och berätta om både styrkor och svagheter hos er. Alla företag kan inte erbjuda högst lön, gosiga soffrum eller goda gratisluncher. Men ni har garanterat något annat. Fundera över vad det är lyft det som är unikt för just er! Sen är ingen organisation perfekt utan det finns alltid utrymme för förbättring. Berätta gärna om era utvecklingsområden, något som ni satsar på att förbättra för tillfället. Det kommer locka rätt digitala talanger till er som också får rätt förväntningar från början.

8. Tydlighet i processen

Ingen gillar att leva i ovisshet. Som chef har du möjlighet att skapa tydlighet och trygghet genom att berätta för de digitala talangerna hur rekryteringen kommer gå till och när de kan förvänta sig återkoppling och nästa steg. Tänk noga igenom vilka steg som ska ingå när du sätter upp rekryteringsprocessen. Det är viktigt att varje steg ska kännas relevant och givande – för alla parter. Det är tyvärr ofta enkelt att skapa långdragna rekryteringsprocesser med många steg. Se därför över varje moment och säkerställ att ni bakar ihop de delar som är möjliga för en härlig och enkel rekryteringsupplevelse. Beroende på jobbet bör antalet träffar inte överstiga 3–4 möten!

Mycket att hålla reda på? Lugn, vi hjälper gärna till! Med Ada Digital som rekryteringsbolag ansvarar vi för rekryteringen och jobbar tillsammans med dig för att hitta rätt digitala talanger och specialister till just din organisation. Vi hjälper dig under hela vår datadrivna och agila rekryteringsprocess, formar den på ett lämpligt sätt, stöttar samt kommer med tips på hur du kan ge kandidaterna bästa möjliga bemötande. Är du redo att rekrytera er nästa IT-talang?

Kontakta Ada Digital idag!

Rekommenderat för dig