Lästid: 3 minuter
Ada Digital lanserar Diversity4Tech – talangprogram inom IT
Diversity4Tech ska främja mångfald och jämställdhet inom IT
Ada Digital fortsätter att utmana Tech-branschen och lanserar Diversity4Tech. Ett nytt talangprogram riktat till företag och nyutexaminerade IT-talanger som vill vara med och främja mångfald och jämställdhet i IT-branschen. Allt för att skapa framgångsrika och innovativa IT-team – på riktigt.
– Vi ser idag en stor kompetensbrist inom IT och Tech, samtidigt som många företag skriker efter kompetens. Vår nya satsning Diversity4Tech syftar till att öppna upp branschen för kandidater med hög potential och samtidigt bidra till mer mångfald och jämställdhet inom IT, säger Sara Scheef, VD på Ada Digital.
Redan idag finns otaliga trainee- och talangprogram på marknaden. Här ska Diversity4Tech sticka ut och erbjuda både företagen och deltagarna något nytt.
– I grunden handlar det om att bredda urvalet för att hitta talanger med hög potential att snabbt lära sig och komma in i sitt nya yrke. Genom att öppna upp för kandidater med annan bakgrund får vi också in oliktänkande individer i teamet. Det är det mångfald handlar om och det är det som kommer bli än viktigare framåt. Otaliga forskningsrapporter visar att mångfald bidrar till både innovation, och kreativitet och inte minst ökad lönsamhet. Dessutom blir det allt viktigare att de som bygger produkter och tjänster idag speglar målgruppen som ska använda dem.
Stort fokus på potential och motivation
Genom att söka brett och med tydligt fokus på inkludering och mångfald hoppas Ada Digital till exempel locka fler kvinnor till branschen.
– Det finns en idé om att alla i Tech-branschen ska vara ingenjörer och ha gått på till exempel Chalmers eller KTH. Det vill vi utmana. Istället kommer vi även att vända oss till kandidater som till exempel är nyutexaminerade från en YH-utbildning eller accelererad utbildning inom IT. Helt enkelt för att få in personer med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv. Det är idag många som byter bransch och kanske går en kortare utbildning men som har hög potential att lyckas som till exempel systemutvecklare, säger Sara.
Det enda formella kravet är att den sökande ska ha någon form av eftergymnasial utbildning inom IT eller digital utveckling. Därefter vägs både personernas personlighet, potential, motivation och begåvning in. Något som mäts genom arbetspsykologiska tester. Kandidaterna kommer även intervjuas via screeningverktyget Tengai.
Skräddarsys efter kundens önskemål
Själva programmet skräddarsys efter kundföretagets önskemål och innefattar totalt 13 utbildningstillfällen under ett år. Deltagarna hyrs in som konsulter på det aktuella företaget under hela perioden, men är anställda av Ada Digital på heltid med fast månadslön.
– Det ska vara ett roligt program att ingå i när man är nyutexaminerad. En brygga ut i arbetslivet där man samtidigt får kompetensutveckling med praktiska hands on-tips under sitt första år. Själva gemenskapen i nätverket är självklart också en viktig del och det kommer arrangeras flertalet sociala events under programmets gång.
Företagen säkrar kompetensbehovet
Vinsterna för företaget som väljer att satsa är många. Genom det uppenbara, att få in 13–15 talanger i sina befintliga IT- och Tech-team, tar man ett långsiktigt grepp och säkrar kompetensbehovet.
Programmet är lika mycket en konkret insats för företag att öka mångfalden, vilket kan gynna arbetsgivaren på flera sätt.
– Syns man i mångfaldssammanhang och visar så här konkret att man vill satsa på mångfald kan det definitivt ge ringar på vattnet. Till exempel vid övriga rekryteringar och inte minst ur ett Employer Branding-perspektiv. Dessutom vet vi från forskningen att mångfald bidrar till ökad innovation och lönsamhet, säger Sara.
Nyfiken på att veta mer om Diversity4Tech och om det skulle passa inom just din organisation? Eller är du sugen på att söka till programmet? Tveka inte att höra av dig till oss!