Radia Perlman är pionjär inom IT-säkerhet och utvald till Månadens Ada.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Månadens Ada: Radia Perlman

IT-skeptikern som blev ”internets moder”

Att kliva in och ifrågasätta grundläggande teorier kräver mod. Speciellt om du är kvinna i en mansdominerad värld. Det var precis detta som programvarudesignern och nätverksingenjören Radia Perlman gjorde. Radia skapade inte bara banbrytande algoritmer, hon hade också förmågan att förutse riskerna med IT-säkerhet före alla andra.

Det är svårt att tro att Radia Perlman egentligen ogillade teknik när hon bland annat utformat egna programmeringsspråk, doktorerat i datavetenskap och skrivit en doktorsavhandling om hur man gör nätverk motståndskraftiga. 

Avhandlingen blev dessutom banbrytande på grund av Radias förmåga att begreppsmässigt beskriva de utmaningar och lösningar IT-branschen stod inför – snarare än att dyka in i varje enskild problemställning och lösa dem var för sig. 

Än idag använder högskolor och företag Radias avhandling i sin läroplan.

Bli en Ada du med – Sök jobb idag!

Radias filosofi: Teknik ska bara fungera

Enligt Radia skulle världen vara en bättre plats om fler ingenjörer, precis som hon själv, ogillade teknik. Det är med den inställningen som tekniska uppfinningar blir riktigt framgångsrika. Teknik ska bara fungera, och de bästa lösningarna är så pass användarvänliga att man inte ens tänker på att det handlar om teknik.

Världen skulle vara en bättre plats om fler ingenjörer, precis som jag, ogillade teknik.                                             

I själva verket älskade Radia att spela piano och skriva poesi. Att plocka isär saker för att se hur de var uppbyggda, eller bygga teknik av reservdelar, föll henne aldrig i smaken.

Intresserad av språk och konstnärliga ämnen

Det som lockade var i stället språk och konstnärliga ämnen, men de betygsattes mer subjektivt vilket gjorde Radia nervös. Hennes mamma, som titulerade sig matematiker och arbetade som programmerare vid Amerikanska regeringen, var noga med att hjälpa Radia med matteläxorna. Men så fort de var lösta lämnade de ämnet för att förkovra sig i litteratur och musik tillsammans.

Radia hade lätt för skolan och fick högsta betyg eftersom hon ansträngde sig mer än någon lärare någonsin krävde. En gång framförde hon en musikalisk dockteaterföreställning när hon ombads att recensera en bok. Hennes strävan efter att få bra betyg gjorde att hon fokuserade på ämnen som matematik och naturvetenskap, där det var lätt att plugga in rätt svar.

Upptäcktes av sin dåvarande lärare

Det var under sitt andra år vid den tekniska högskolan Massachusetts Institute of Technology, MIT, som Radia Perlman lärde sig programmering – inte för att det ingick i hennes utbildning, utan för att en lärare (som inte hade råd att betala en ”riktig” programmerare) bad henne att hjälpa till i ett projekt. Radia påtalade att hon inte kunde programmera, varpå läraren svarade att hon snabbt skulle lära sig eftersom hon var smart. 

Läraren hade rätt: Radia lärde sig på rekordfart. Nyfiket utforskade hon nya sätt att lösa utmaningar och blev snabbt erbjuden en deltidsanställning som programmerare på Universitetets AI-labb. Och det var under denna tiden, i mitten på 70-talet, som hon utformade ett av sina första programmeringsspråk.

Efter sin masterexamen blev Radia erbjuden en anställning vid BBN Technologies där hon utformade nätverksprotokoll. Där stormtrivdes hon och blev kvar i tio år för att sedan återvända till MIT där hon skrev sin doktorsavhandling. Framgångarna avlöste varandra och 2014 blev Radia invald i Internet Hall of Fame.

Beskrivs ofta som “internets moder”

I januari 2021 fyllde Radia Perlman 70 år. Hon har fortfarande ett rykte om sig att kunna lösa de svåraste digitala utmaningarna. Efter att ha fått oräkneliga utmärkelser med fler än 100 nätverksrelaterade patent arbetar hon i dag för ett av världens ledande företag inom minnesteknik för datorer.

Men trots framgångarna värjer hon sig mot beskrivningen av henne som “internets moder”. 

Det var inte en enskild teknik som skapade internet. Internet uppfanns inte heller av någon enskild individ, utan av flera.

Bildkälla: Wikipedia

På Ada Digital rekryterar vi och hyr ut morgondagens digitala talanger, specialister och ledare. Och vi gör det på ett annorlunda och ofta utmanande sätt. På så vis öppnar vi upp branschen för talanger med hög potential, som utmanar din affär – precis som Joan Ball gjorde.  Vill du höra mer om hur vår agila och datadrivna rekryteringsmetod bidrar till mångfald och hållbar utveckling i en digital värld? Hör av dig till oss, vi berättar gärna mer!

Kontakta Ada Digital!

Om Månadens Ada
Ada Lovelace

Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.

Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.

Rekommenderat för dig