Hedy Lamarr, filmstjärna och uppfinnare är utvald till Månadens Ada.

Lästid: 3 minuter

Månadens Ada: Hedy Lamarr

Filmstjärnan som formade framtidens teknik

Hedy Lamarr lyste upp vita duken i Hollywoods storfilmer och kallades för världens vackraste kvinna. Men hennes passion låg inte i vare sig yta eller skådespeleri. Hon ansåg att hjärnan var det verkligt intressanta, och som uppfinnare använde hon sin intelligens och tekniska intresse till att skapa en innovation som ligger till grund för wifi, bluetooth, mobiltelefoni, GPS och militärteknik.

Hedy Lamarr föddes 1914 i Wien som Hedwig Kielser. Hon var ett nyfiket barn som ville veta hur saker i hennes omvärld fungerade. Redan som femåring intresserade hon sig för apparater, då hon skruvade isär en speldosa och satte ihop den igen. Tillsammans med sin teknikintresserade far promenerade hon runt i Wien, och fadern berättade om hur allt de såg fungerade. Som spårvagnarna och ledningarna som fick el från kraftverket.

Jag var väl annorlunda. Kanske kom jag från en annan planet? Men vad det än beror på, har jag lätt för att uppfinna.

– Hedy Lamarr

ada-digital-hedy-lamarr-manadens-adaLängtade efter frihet

Efter att 1933 ha fått sitt genombrott i den på den tiden skandalösa filmen ”Extas” levde hon några år som uttråkad lyxhustru till en österrikisk vapenmagnat. En tillvaro där hon hade allt utom det hon mest av allt drömde om: frihet. Trots sträng övervakning av sin svartsjuke make lyckades hon tillslut fly genom att klä ut sig till hembiträde.

Hon tog sig till London, där hon kom i kontakt med den store filmproducenten Louis B Mayer från Hollywood-stjärnfabriken MGM. Hon nobbade hans filmkontraktserbjudande då hon ansåg att lönen var för låg. Men kriget rasade i Europa och Hollywood lockade. Så hon samlade ihop sina få ägodelar och såg till att komma ombord på samma båt som Mayer tog till Amerika. Där klädde hon upp sig i sina sista dyrbara smycken, och när Louis B Mayer såg hur hon genom sin blotta uppenbarelse kunde få ett helt rum att tystna insåg han sitt misstag och gav han henne ett betydligt bättre erbjudande. Hedy tackade ja och klev av båten som en blivande stjärna. Men med knappa kunskaper i engelska och utan att känna någon i det nya landet.

Hedy Lemarr brann för uppfinningar

De kommande åren syntes Hedy i en mängd Hollywood-produktioner och rönte uppmärksamhet och internationell berömmelse. Men Hedy själv tyckte att filmerna var triviala. Hon hade ett annat intresse.

Trots de slavliknande förhållandena och långa arbetsdagarna i Hollywoods filmfabrik gick hon inte hem och sov när arbetsdagen var slut. Hon hade en uppfinnarhörna både i sitt hem och i sin trailer, där hon mellan tagningarna ägnade sig åt att tänka ut nya innovationer. Något som enligt henne inte krävde någon ansträngning. Idéerna kom naturligt.

Bland annat föreslog hon att ändra designen på flygplansvingar för att de skulle kunna flyga fortare. Från en fyrkantig design till en mer strömlinjeformad, baserad på bilder av de snabbaste fåglarna och fiskarna hon kunde hitta.

1942 fick Hedy, tillsammans med tonsättaren George Antheil, patent på en uppfinning som de kallade Secret Communication System. Uppfinningen möjliggjorde automatiskt frekvensbyte mellan 88 olika kanaler, i syfte att försvåra spårning av radiostyrda torpeder. Uppfinningen registrerades, men användes inte förrän många decennier senare av privata företag, och av den amerikanska militären under blockaden av Kuba 1962.

Bli en Ada du med – Sök jobb idag!

hedy-lamarr-uppfinnare

Omvärlden tog henne inte på allvar

Den ”hoppfrekvensteknik” som Hedy Lamarr var med och skapade kom senare att lägga grunden till det som idag bildar vår tekniska plattform, med mobiltelefoner och andra trådlösa enheter. Marknadsvärdet för hennes uppfinning uppskattas idag 30 miljarder dollar.

Men trots den stora betydelse Hedy haft för vårt moderna samhälle kände hon sig under hela sitt liv missförstådd. Omvärlden tog inte hennes uppfinnarintresse på allvar, utan fokuserade ständigt på hennes yttre. Hon fick aldrig några pengar för sitt patent och hennes fortsatta liv kom att präglas av kraschade äktenskap, missbruk, filmfloppar och människor som offentligt gjorde sig lustiga över henne.

Först under sina sista år fick hon viss upprättelse. 1997 hedrades hon med Electronic Frontier Foundation (EFF) Pioneer Award. Senare samma år blev hon den första kvinnliga mottagaren av BULBIE™ Gnass Spirit of Achievement Award – ett prestigefyllt pris som anses vara en ”Oscar” för uppfinnare. Idag betraktas hon som en visionär, vars tekniska skarpsinne var långt före sin tid.

På Ada Digital rekryterar vi morgondagens digitala talanger, specialister och ledare. Vi gör det på ett annorlunda och ofta utmanande sätt. På så vis öppnar vi upp branschen för (ibland) oväntade talanger, med hög potential. Precis som Hedy Lamarr. Vi vill vara med och se till att ingen talang idag ska drabbas av samma öde som hon, utan kan upptäckas i tid och få förutsättningar att växa, utvecklas och tas på allvar. Vill du veta mer om hur vår process bidrar till en hållbar utveckling i en digital värld? Hör av dig, så berättar vi mer!

Vill du veta mer om Ada digital? Hör av dig!

Om Månadens Ada
Ada Lovelace

Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.

Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.

Rekommenderat för dig