Lästid: 3 minuter
Månadens Ada: Alan Turing
Kodknäckare och pinonjär inom datorteknologi
Med sin intelligens, hängivenhet och framsynthet lade Alan Turing grunden för dagens informations- och datorteknologi. Samtidigt som han knäckte de påstått omöjliga koderna till Tysklands Enigma-maskin under andra världskriget. Något som sannolikt räddade miljontals människors liv.
Möt månadens Ada – pionjären Alan Turing!
Alan Turing föddes i London 1912 och visade redan tidigt i livet tecken på genialitet. Han sägs ha lärt sig själv att läsa på tre veckor och hade en naturlig fallenhet för siffror och problemlösning. Exempelvis kunde han lösa avancerade matematiska problem utan att ens ha studerat grundläggande differentialkalkyl.
Trots hans begåvning var lärarna i den engelska skolan föga imponerade, då deras definition av utbildning var mer betonad på klassisk litteratur. Men Turing fortsatte att ägna sig åt sina favoritämnen och blommade ut när han på universitet studerade teoretisk matematik. Han tänkte i för den tiden nya banor och började söka efter praktiska användningsområden där matematiken kunde förbättra och förenkla människors liv.
Bli en Ada du med – Sök jobb idag!
Räddade liv
Alans sökande ledde, bland mycket annat, till att han uppfann Turingmaskinen – en teoretisk modell för att utföra beräkningar. Något som senare haft en stor betydelse i utvecklingen och konstruktionen av de första datorerna.
Men Alan Turing gjorde med sin intelligens mer än att bara förbättra människors liv. Under andra världskriget bidrog han även till att rädda liv. Han kom till Bletchley Park, ett under kriget viktigt centrum för kryptoanalys och chifferforcering, för att hjälpa till att knäcka tyska koder. Där byggde han en elektromekanisk maskin vid namn ”Bombe”, som kunde hjälpa till att dechiffrera det påstått omöjliga Enigmakryptot. Vissa menar att Alan genom att knäcka koden förkortade kriget med fyra år, vilket skulle betyda att han räddade miljontals liv.
Aldrig bortglömd
Trots sina insatser för mänskligheten under andra världskriget fick Alans liv ett tragiskt slut. Han var homosexuell under en tid då homosexuella handlingar var olagliga och homosexualitet betraktades som en psykisk sjukdom. 1952 åtalades Turing för homosexualitet efter att polisen hört rykten. Som ett alternativ till fängelsevistelse accepterade han att genomgå behandling med kvinnligt könshormon (kemisk kastrering). 8 juni 1954 hittades Turing död, troligen genom självmord.
Det här är bara en försmak av vad som komma skall, och bara skuggan av vad som en gång kommer att bli.
– Alan Turing
Men han blev aldrig bortglömd. 61 år senare, 2013, benådades Alan postumt av den brittiska drottningen. Fyra år därpå, 2017, antogs Turings lag som innebar att alla män som någonsin hade dömts för något som hade med homosexualitet att göra benådades. Sedan 1966 delas Turingpriset årligen ut av Association for Computing Machinery till en forskare för insatser inom datavetenskapen. Priset räknas som datavetenskapens motsvarighet till Nobelpriset. I juli 2019 blev det även klart att den brittiska centralbanken valt att hedra Turing genom att låta honom pryda nästa utgåva av den brittiska 50-pundssedeln. På sedeln kommer det finnas ett citat från Alan Turing om hans uppfinning som idag kallas dator:
På Ada Digital rekryterar vi morgondagens digitala talanger, specialister och ledare. Vi gör det på ett annorlunda och ofta utmanande sätt. På så vis öppnar vi upp branschen för talanger med hög potential. Precis som Alan Turing. Vill du veta mer om hur vår process bidrar till en hållbar utveckling i en digital värld? Hör av dig, så berättar vi mer!
Om Månadens Ada
Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.
Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.