Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Månadens Ada: De hemliga ENIAC-programmerarna
ENIAC-kvinnorna bakom världens första digitala dator
Kan du föreställa dig att bli headhuntad till amerikanska armén och arbeta med ett hemligt projekt, för att sedan komma att programmera världens första digitala dator? Så gick det till när de sex kvinnliga ENIAC-programmerarna skrev historia år 1946 inom women in tech.
ENIAC står för Electronic Numerical Integrator and Computer och räknas som den första riktiga datorn i stor skala. Här är det inte tal om någon tvåkilos-laptop, utan denna rejäla maskin vägde hela 33 ton och tog upp en stor sal i utrymme. Datorn utvecklades av Presper Eckert och John Mauchly från den amerikanska militären, och syftet var att göra avancerade beräkningar på projektilbanor.
När det var dags att utveckla ENIAC behövde amerikanska armén rekrytera programmerare. Vid den tidpunkten efter andra världskriget rådde det brist på manliga ingenjörer i USA, därför valde armén att publicera arbetsbeskrivningar riktade mot kvinnor.
Valdes utan att de kunde något – gjorde succé
De sex matematikerna Kay McNulty, Jean Bartin, Betty Holberton, Marlyn Wescoff, Frances V. Spence och Ruth Teitelbaum valdes särskilt ut för att arbeta med det topphemliga projektet. Deras jobb skulle innebära att beräkna artilleribanor för hand. Efter sex veckors träning på en armébas fick de ritningarna till ENIAC och kopplingsscheman för alla paneler. De fick då uppgiften att ta reda på hur maskinen fungerar, för att sedan programmera den.
Trots att de inte kunde något om programmering sedan tidigare blev det en framgångssaga på grund av deras problemlösningsförmåga och att de såg möjligheter framför hinder. ENIAC-programmerarna visade sig vara riktiga Ador. En utmaning som dök upp i början av projektet var att de inte fick se ENIAC eftersom de inte hade rätt säkerhetsklassificering. Beräkningarna gjordes då istället från tryckta kopplingsscheman som beskrev datorn.
Bli en Ada du med – Sök jobb idag!
Programmerarna anonyma till en början
När ENIAC först visades upp skapades stora rubriker i media över hela världen. Sorgligt nog valde man inte att skriva ut programmerarnas namn, och inte var de inbjudna till den efterföljande middagen. Det resulterade i att de heller inte nämndes vid namn i alla de tidningsartiklar som skrevs. Programmerarnas insatser var under många år bortglömda, men nu på senare år har även deras namn nått historieböckerna.
Detta kan vi tacka den ihärdiga studenten Kathy Kleiman för. I sin utbildning i datavetenskap letade Kathy efter kvinnliga förebilder, men som många vet lös kvinnor med sin frånvaro i historieböckerna. Tillslut hittade hon ett foto av ENIAC där både män och kvinnor syntes arbeta med maskinen, men där bara männens namn var angivna i bildtexten. Efter en hel del efterforskningar fick Kathy svaret att kvinnorna på bilden var modeller. Men det köpte hon inte – istället sökte hon upp programmerarna. Och det var på den vägen Kay, Jean, Betty, Marlyn och Frances fick den uppmärksamhet de förtjänade.
Källor: Internetmuseum, lotten.se, spin.atomicobject.com.
På Ada Digital rekryterar vi och hyr ut morgondagens digitala talanger, specialister och ledare. Och vi gör det på ett annorlunda och ofta utmanande sätt. På så vis öppnar vi upp branschen för talanger med hög potential, precis som de sex ENIAC-programmerarna. Vill du höra mer om vår rekryteringsmetod bidrar till mångfald och hållbar utveckling i en digital värld? Hör av dig till oss, vi berättar gärna mer!
Om Månadens Ada
Vi på Ada Digital inspireras av förebilder som vågar utmana. Detta återspeglar sig också i vårt namn, efter normbrytaren Ada Lovelace. Hon var världens första programmerare och otroligt begåvad.
Därför presenterar vi månadens Ada – historiska pionjärer som bidragit med teknisk kunskap och nytänkande. Varje månad får du ta del av en ny person att inspireras av.