Lästid: 3 minuter
Visste du det här om världens första programmerare?
Därför inspireras vi av Ada Lovelace
På Ada Digital ser vi ett allt större intresse hos arbetsgivare att våga rekrytera medarbetare och hyra konsulter som tänker annorlunda, är modiga och kan ifrågasätta de strukturer som finns på arbetsplatser. Precis det som krävs när företag allt mer behöver utmana och digitalisera sin affär.
Och det var precis vad Ada Lovelace gjorde. Hon vågade utmana. Och tänka annorlunda. Född under en tid då få kvinnor fick en grundskoleutbildning, och än mindre inom vetenskap, utmanade hon etablissemanget och tog fram världens första dataalgoritm.
Men världen var inte riktigt redo för Adas idéer. Hennes syn och tankar kring hur datorer skulle utvecklas var radikala. Hon var långt före sin tid, men det hindrade henne inte från att uppnå det omöjliga. Hon blev en viktig kugge i vad vi idag kallar digitaliseringen. Vilket gör henne väl värd att uppmärksamma, hylla och inspireras av.
Så här nedan bjuder vi på lite fakta om Ada Lovelace – världens första programmerare. En sann förebild!
Ada Lovelace trotsade normen
Ada Lovelace var dotter till den berömda, och ökända, poeten Lord Byron. Adas mamma, Lady Byron, var själv matematiker och kallades kärleksfullt Parallellogram-prinsessan av sin man. Lady Byron hoppades att en solid utbildning inom logik skulle hjälpa hennes dotter att stå emot romantik och känslomässiga utbrott som fadern ofta hade. Endast 4 år gammal började Ada därför studera vetenskap och matte.
Innovativ och förutsåg ny teknik
Redan som 12-åring började Ada intressera sig för allt som flög. Hon studerade noga fåglars anatomi och började konceptualiseringen av ett eget flygplan. Det sägs att det fortfarande finns brev kvar från Ada där hon beskriver planet. I breven har hon tagit fram en ritning i form av en hästvarelse med ångmotor i magen, och beskriver hur den ska kunna flyga genom att bäras upp av luften under.
Bli en Ada du med – Sök jobb idag!
Utvecklade världens första algoritm
Adas kollega, matematikern Charles Babbage, uppfann en räknemaskin vid namn ”Difference Engine”. Tillsammans med en militäringenjör vid namn Luigi Menabrea jobbade de på att förbättra maskinen. År 1843 hade Ada tagit fram riktlinjer för hur maskinen skulle kunna programmeras med kod för att beräkna komplexa formler. Den första algoritmen som någonsin utförts av en maskin, och dataprogrammering, föddes. Det var en beräkning kring Bernoullitalen, som än idag används i många algoritmer.
Dokumentationen till Adas – och världens – första programmeringsalgoritm såldes på auktion i England 2018 för ca 1 miljon kronor (95 000 pund).
Förutspådde Netflix, Spotify och Photoshop
Charles Babbage trodde att hans maskin endast kunde användas för numeriska beräkningar – men Ada utmanade den bilden. Hon förutsåg en framtid där datorn var multifunktionell och kunde manipulera siffror som sedan översättes digitalt i form av musik, ljud, text och bilder!
Världens första data scientist och gamer
Ada kunde siffror, statistik och odds. Och hon gillade och tog risker, vilket var gynnsamt när man som hon hade en förkärlek för hästkapplöpning, vadslagning och sannolikheten kring att vinna. Kanske var hon världens första gamer. Tyvärr blev hennes böjelse för risker till viss del beroendeframkallande, och bidrog till att sänka hennes finanser.
Eget programmeringsspråk
1979 utvecklade USA:s försvarsdepartement ett nytt programmeringsspråk. Det skulle ersätta de hundratals olika programmeringsspråk som då användes av militären. När det var dags att döpa programmeringsspråket föreslog Jack Cooper, en hög chef inom amerikanska marinen, att namnet Ada skulle användas för att hedra kvinnan som öppnat upp dörrarna till dagens IT-värld. Än idag används programspråket Ada inom finans, hälso- och sjukvård, transport, luftfart och rymdindustrin i USA.
Vi inspireras varje dag av Ada Lovelace och hennes mod att utmana. Det är så vi jobbar när vi rekryterar och hyr ut nya medarbetare till våra kunder. Och det är så vi tycker du borde jobba. För att lyckas hitta medarbetare som utmanar, ser framåt och inser att det man kan idag, kommer ändras imorgon.
Tre skäl att rekrytera din egen Ada
3 starka skäl till varför vi tycker det borde finnas en Ada i varje utvecklingsteam:
- Utvecklar affären
Idag är din affärs överlevnad beroende av att dina digitala utvecklingsteam tar fram lösningar som kunden älskar. Något som inte bara ställer höga tekniska krav på dina medarbetare. Utan det ställer minst lika höga krav på att dina medarbetar är agila, brinner för kundresan och förstår hur datainsikter kan driva affären. Och en Ada är så mycket mer än en IT-specialist. Det är en person som sätter kunden i fokus och utvecklar ”sticky-lösningar” som kunden inte kan vara utan, och som därmed utvecklar affären. - Utmanar status quo
Det finns forskning som styrker att mångfald bidrar till innovation och att homogena team är mindre benägna att tänka utanför boxen och se saker från andra perspektiv. På Ada Digital jobbar vi därför hårt för att rekrytera utanför ankdammen. Vi tycker tiden då man rekryterade via sitt nätverk eller kompiskrets är förbi. Det är varken objektivt eller datadrivet utan bara fruktansvärt omodernt. Framförallt blir resultatet av nätverksrekrytering en samling likasinnade personer som mest kommer hålla med varandra. Då är det bättre med en Ada som vågar utmana status quo. - Bidrar med digital potential
Visste du att våra barn kommer ha jobb som inte ens finns idag? Hela vår arbetsmarknad genomgår stora förändringar och då är det viktigare än någonsin att rekrytera in kandidater med digital potential. et vill säga individer som är förändringsbenägna, flexibla, snabblärda och nyfikna. Precis som Ada Lovelace.
På Ada Digital hjälper vi våra kunder att utveckla sin digitala affär och verksamhet genom att ta fram kandidater och konsulter som kan modern produktutveckling och bidrar med innovation. Specialister, talanger och ledare som utvecklar din digitala affär inom Tech, Data & Analytics, Digital Commerce och IT Security. Vill du veta mer? Hör av dig!