Lästid: 3 minuter
Så påverkar 24-månadersregeln dina IT-konsulter
Få koll på nya 24-månadersregeln i uthyrningslagen
Har du koll på 24-månadersregeln i uthyrningslagen? Den som påverkar inhyrningen av konsulter från bemannings- och konsultföretag – inklusive IT-konsulter? Läs vidare för att lära dig mer om 24-månadersregeln i uthyrningslagen och hur vi på Ada Digital snabbt och enkelt stöttar dig som behöver rätt konsult.
Vad är 24-månadersregeln?
I oktober 2022 landade ett nytt tillägg i vår svenska arbetslagstiftning – den så kallade 24-månadersregeln (paragraf 12a i lag om uthyrning av arbetstagare för att vara exakt). Det låter kanske torrt. Men för alla företag, myndigheter och organisationer som hyr in konsulter är den här regeln definitivt något du vill ha koll på.
Kort sagt innebär 24-månadersregeln att ni behöver hålla reda på hur länge varje konsult arbetat hos er. Efter 24 månaders inhyrning måste ni nämligen antingen erbjuda konsulten en fast anställning, eller betala ut två månadslöner som kompensation. Och detta gäller oavsett om ni, konsultbolaget eller konsulten själva vill det eller inte.
Nu undrar många arbetsgivare vad regeln betyder för deras pågående och kommande konsultbehov. Inte minst inom IT och Tech där konsulter ofta är en kritisk del av teamet.
Kritik från IT-branschen mot 24-månadersregeln
Syftet med 24-månadersregeln har varit att stärka anställningstryggheten för inhyrda konsulter, men tyvärr kan den ha oavsiktliga konsekvenser för IT-branschen.
Bland annat kan det påverka branschens:
- Flexibilitet: IT-branschen är känd för sin snabba utveckling och behovet av att snabbt kunna skala upp och ner verksamheten med inhyrda IT-konsulter. Om 24-månadersregeln skrämmer kan den också bli ett hinder för flexibilitet. Och göra det svårare för företag att snabbt anpassa sig till nya förutsättningar.
- Kostnader: Eftersom ett kundföretag måste erbjuda inhyrda konsulter en tillsvidareanställning, alternativt ekonomisk kompensation, innebär det andra kostnader än tidigare. Kostnader som i sin tur kan påverka bolagets konkurrenskraft eller förmåga att investera i nya projekt.
- Kompetensförsörjning: Regeln kan göra det svårare för företag att snabbt få in specialiserade IT-konsulter. Särskilt för kortare projekt eller vid tillfälliga personalbehov. Och särskilt om många internt är ”onödigt rädda” för det nya lagtillägget.
- Stabilitet: Det finns fortfarande en del oklarheter kring hur arbetsgivare ska tolka och tillämpa 24-månadersregeln. Något som skapar osäkerhet och onödig byråkrati för alla inblandade.
Alternativ och undantag från 24-månadersregeln
- Regeln gäller om en konsult arbetat på samma arbetsplats i 24 månader, under en period om 36 månader, med start från 1 oktober 2022.
- Vill du som inhyrande kundföretag inte erbjuda en tillsvidareanställning? Då går det bra att ge en löneutbetalning motsvarande två månadslöner som kompensation. Alternativt avbryta samarbetet med konsulten i god tid innan 24 månader.
- Om du som inhyrande kundföretag erbjuder konsulten en anställning och konsulten accepterar erbjudandet upphör anställningen hos bemannings-eller konsultföretaget så snart den nya anställningen är påbörjad.
- Om konsulten tackar nej till erbjudandet om tillsvidareanställning, alternativt får ersättningen på två månadslöner, fortlöper den tidigare anställningen hos bemannings- eller konsultföretaget och konsulten kan vara fortsatt uthyrd till kundföretaget på obestämd tid.
- Det spelar ingen roll om konsulten är inhyrd från ett typiskt bemanningsföretag eller en högkvalificerat konsulttjänstföretag för att lagen ska gälla. Så länge den konsulten är anställd av konsultföretaget och arbetar under kundföretagets kontroll och ledning är lagen tillämpbar.
- Om du som kundföretag som bryter mot den nya paragrafen, det vill säga varken erbjuder en tillsvidareanställning eller ersättningen motsvarande två månadslöner, kräver uthyrningslagen att du ska betala skadestånd till konsulten. Hur mycket finns det ingen praxis om ännu.
OBS! Eftersom regeln fortfarande är ny kan informationen och tolkningarna av lagen bli justerad framöver, särskilt i takt med att regeln blir prövad i rättsliga fall. Följ gärna Kompetensföretagets uppdateringar om 24-månadersregeln för att ha koll på de senaste nyheterna.
Gäller inte interima IT-konsulter
Konsulter som arbetar i egen regi, det vill säga IT- och Tech-konsulter som är interim- och underkonsulter och kontrakterade med konsultföretaget som mellanhand, är inte omfattade av uthyrningslagen och 24-månadersregeln. Samma sak gäller andra konsulter som leder sig själva och arbetar utanför kundföretagets ledning och kontroll.
Med andra ord kan dessa konsultavtal fortlöpa hur länge som helst – utan några anställningserbjudanden och andra tilläggskostnader – så länge alla inblandade är nöjda med lösningen.
Uppmaning: Fortsätt anlita konsulter!
I ett snabbrörligt digitalt landskap är anpassningsbara IT-lösningar och tillgången på rätt kompetens avgörande. Dra därför inte alla konsultlösningar över en kam.
På Ada Digital är vi specialiserade på interimslösningar inom IT – där du snabbt och smidigt kan ersätta en digital specialist eller ledare under föräldraledighet, hantera en plötslig uppsägning, eller införa nya perspektiv i ditt team under pågående digital transformation. Eftersom konsulten är sin egen och arbetar hos er som underkonsult behöver ni aldrig vara oroliga för att 24-månadersregeln ska falla in.
Även i det fall du hyr in en mer junior konsult, såsom en del av vårt talangprogram Diversity4Tech eller som på annat sätt arbetar under er ”ledning och kontroll”, ser vi på Ada Digital till att ligga steget före och bygger ett upplägg där både du som kund och konsulten vet vad som gäller framåt. Alltid tydligt, säkert och kostnadseffektivt för din digitala affär. Eftersom du enbart ska anställa de personer du vill erbjuda en anställning – och inte av tvång.
Så varmt välkommen med ditt konsultbehov du med!
Ja! Jag vill anlita IT-konsult
Chefsguide: Maximera effekten av din anlitade IT-konsult
Vill du få ut det mesta av dina IT-konsulter? Oavsett om du behöver hjälp med förändringsarbete, tillfällig resursförstärkning eller spetskompetens, kan en interim IT-konsult vara en värdefull tillgång. För att undvika vanliga misstag och verkligen maximera värdet av konsultens insats, har vi skapat en praktisk checklista.