Ada Lovelace Day – visste du det här om världens första programmerare?

Den 9 oktober firar vi Ada Lovelace Day. En internationell högtid som uppmärksammar kvinnor som lyckats inom vetenskapen, ingenjörskonsten, matte och IT, eller STEM som det ibland sammanfattas till. Och Ada är helt klart värd att uppmärksamma tycker vi. En modig matematiker som utmanade normen och blev världens första programmerare.

På Ada Digital ser vi ett allt större intresse hos arbetsgivare att våga rekrytera medarbetare som tänker annorlunda, är modiga och kan ifrågasätta de strukturer som finns på arbetsplatser. Precis det som krävs när företag allt mer behöver utmana och digitalisera sin affär.

Och det var precis vad Ada gjorde. Hon vågade utmana. Och tänka annorlunda. Född under en tid då få kvinnor fick en grundskoleutbildning, och än mindre inom vetenskap, utmanade hon etablissemanget och tog fram världens första dataalgoritm.

Men världen var inte riktigt redo för Adas idéer. Hennes syn och tankar kring hur datorer skulle utvecklas var radikala. Hon var långt före sin tid, men det hindrade henne inte från att uppnå det omöjliga. Hon blev en viktig kugge i vad vi idag kallar digitaliseringen och det gör den här dagen värd att fira lite extra.

Så här nedan bjuder vi på lite fakta om Ada Lovelace – världens första programmerare. Du är en sann förebild!

Ada Lovelace, världens första programmerare, som liten.Trotsade normen

Ada var dotter till den berömda, och ökända, poeten Lord Byron. Adas mamma, Lady Byron, var själv matematiker och kallades kärleksfullt Parallellogram-prinsessan av sin man. Lady Byron hoppades att en solid utbildning inom logik skulle hjälpa hennes dotter att stå emot romantik och känslomässiga utbrott som fadern ofta hade. Endast 4 år gammal började Ada därför studera vetenskap och matte.

Innovativ och förutsåg ny teknik

Redan som 12-åring började Ada intressera sig för allt som flög. Hon studerade noga fåglars anatomi och började konceptualiseringen av ett eget flygplan. Det sägs att det fortfarande finns brev kvar från Ada där hon beskriver planet. I breven har hon tagit fram en ritning i form av en hästvarelse med ångmotor i magen, och beskriver hur den ska kunna flyga genom att bäras upp av luften under.

Utvecklade världens första algoritm

Adas kollega, matematikern Charles Babbage, uppfann en räknemaskin vid namn ”Difference Engine”. Tillsammans med en militäringenjör vid namn Luigi Menabrea jobbade de på att förbättra maskinen. År 1843 hade Ada tagit fram riktlinjer för hur maskinen skulle kunna programmeras med kod för att beräkna komplexa formler. Den första algoritmen som någonsin utförts av en maskin, och dataprogrammering, föddes. Det var en beräkning kring Bernoullitalen, som än idag används i många algoritmer.

Dokumentationen till Adas – och världens – första programmeringsalgoritm såldes på auktion i England 2018 för ca 1 miljon kronor (95 000 pund).

Förutspådde Netflix, Spotify och Photoshop

Charles Babbage trodde att hans maskin endast kunde användas för numeriska beräkningar – men Ada utmanade den bilden. Hon förutsåg en framtid där datorn var multifunktionell och kunde manipulera siffror som sedan översättes digitalt i form av musik, ljud, text och bilder!

Världens första data scientist och gamer

Ada kunde siffror, statistik och odds. Och hon gillade och tog risker, vilket var gynnsamt när man som hon hade en förkärlek för hästkapplöpning, vadslagning och sannolikheten kring att vinna. Kanske var hon världens första gamer. Tyvärr blev hennes böjelse för risker till viss del beroendeframkallande, och bidrog till att sänka hennes finanser.

Eget programmeringsspråk

1979 utvecklade USA:s försvarsdepartement ett nytt programmeringsspråk. Det skulle ersätta de hundratals olika programmeringsspråk som då användes av militären. När det var dags att döpa programmeringsspråket föreslog Jack Cooper, en hög chef inom amerikanska marinen, att namnet Ada skulle användas för att hedra kvinnan som öppnat upp dörrarna till dagens IT-värld. Än idag används programspråket Ada inom finans, hälso- och sjukvård, transport, luftfart och rymdindustrin i USA.

Vi inspireras varje dag av Ada Lovelace och hennes mod att utmana. Det är så vi jobbar när vi rekryterar nya medarbetare till våra kunder. Och det är så vi tycker du borde jobba. För att lyckas hitta medarbetare som utmanar, ser framåt och inser att det man kan idag, kommer ändras imorgon.

Vill du veta mer om Ada digital? Hör av dig!

 

Charlotte Ulvros