Future skills i IT-talangprogram

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

IT-spaning – future skills bygger framtidens IT-talangprogram

Framtidskompetenser – navet i nästa generations talangprogram

De klassiska traineeprogrammen utmanas när upskilling, automatisering och AI får en allt större roll på arbetsmarknaden. Brist på kompetenser inom IT-säkerhet, machine learning och AI har svängt pendeln från traditionella tekniska färdigheter till talanger med hög inlärningsförmåga, självledarskap och kreativitet. Organisationer behöver nämligen snabbt kunna ta till sig nya teknikområden. Det förutsätter egenskaper som sammanfattas i begreppet ”framtidskompetenser” eller future skills.

Fokus på future skills är särskilt märkbart inom trainee- och talangprogram inom just Tech och IT. Där kräver den snabba tekniska utvecklingen att allt fler lär sig ny teknik snabbt och kontinuerligt.

Tidigare var det vanligt att talang- och traineeprogram enbart fokuserade på akademiska meriter och tidigare arbetslivserfarenheter. Men idag går trenden alltmer mot ett skifte där arbetsgivare prioriterar potential och mjuka färdigheter för att framtidssäkra sin organisation.

– Det räcker inte längre att hitta trainees med rätt universitetsutbildning och tekniska färdigheter. Nu handlar det lika mycket om att säkerställa att framtida trainees har rätt future skills, säger Johanna Rydberg, ansvarig för talangprogram på Ada Digital. Hon fortsätter:

Ada Digitals IT-talangprogram
Ada Digitals IT-talangprogram

– Trenden går helt enkelt ifrån de klassiska kraven på ett traineeprogram. Allt för att kunna lära sig de mest kritiska färdigheterna framåt – som AI och maskininlärning. Det är inte heller begränsat till förmågan att lära sig det som morgondagen kräver, så kallad learnability. Förmågan och viljan att dela med sig är minst lika viktig, vilket gör effekten så mycket större. Talangerna måste ha framtidskompetenser som gör att de lätt anpassar sig, ställer om och lär sig nytt från en dag till en annan. Allt för att kunna anamma ny teknik snabbt.

Future skills att satsa på

Så vilka framtidskompetenser förutspås då vara kritiska för att lyckas med ett talangprogram? Enligt World Economic Forum bör fokus främst ligga på kandidater med hög emotionell intelligens, kreativitet, nyfikenhet, flexibilitet och självledarskap.

Några viktiga framtidsförmågor som de lyfter:

  • Analytiskt tänkande och problemlösningsförmåga
  • Resiliens och flexibilitet
  • Nyfikenhet
  • Förmåga till självledarskap
  • Kreativt och innovativt tänkande
  • Motivation och självmedvetenhet
  • Hög anpassningsförmåga
  • Kritiskt tänkande

AI kommer att vara centralt i framtidens arbetsmarknad. Men för att förstå och tillämpa AI, maskininlärning och annan relaterad teknik är det avgörande att förstå hur AI påverkar olika verksamheter. Och enligt Johanna krävs då mer än bara tekniska färdigheter:

– Genom att identifiera och utveckla future skills i både talangprogram och hos befintliga medarbetare säkerställer arbetsgivare att de förblir konkurrenskraftiga och kan möta framtida tekniska utmaningar.

Utvecklingen kring framtidskompetenser gör att ny teknik som mäter de här skillsen blir allt vanligare. Här sker nu en explosion av learningverktyg, personlighets- och motivationstester för att objektivt kunna mäta, analysera och jämföra mjuka färdigheter. Programvaror där fokus också ligger på att skapa en hög kandidatnöjdhet inom alla kandidatsegment.

Johanna Rydberg:

– På Ada Digital använder vi oss bland annat av Tengai för att säkerställa förutsättningar för framtida arbetsprestation. Vi ser om kandidaten har en grund till lärande, liksom till att leda och motivera sig själv. En upplevelse som våra sökande uppskattar, oavsett ålder och bakgrund. Samtliga kandidater får återkoppling i realtid vilket uppskattas mycket och bygger arbetsgivarevarumärket för våra kunder.

Johanna Rydberg, ansvarig för talangprogram hos Ada Digital.

Växande behov av upskilling och reskilling

En annan tydlig trend är att anlita externa bolag för intern upskilling och kompetensanalys. Här handlar det om att se över vilken potential existerande medarbetare har till nytt lärande och hur man med t.ex. microlearning kan vidareutbilda dem och i vissa fall även reskilla dem.

– Här handlar det om att få grepp om arbetsgivares kompetensgap och sedan utveckla nya lösningar för att upskilla befintliga medarbetare. Allt för att ha hållbara medarbetare som stannar kvar, men också skapa en struktur för lärande framåt, säger Johanna. Hon fortsätter: Vi ser en ökad efterfrågan på de här tjänsterna och önskemål om att utveckla upskillingprogram för interna talanger. Både de som funnits en kortare tid i organisationen, som de med längre erfarenhet.

För att möta framtidens arbetsmarknad och dra full nytta av AI och annan ny teknik, behöver nya talanger och existerande medarbetare utveckla en bredd av tekniska, kreativa och interpersonella färdigheter. För arbetsgivare är det därför avgörande att noggrant välja partners. Det är väldigt viktigt att en partner kan anpassa sina talangprogram för att stödja både den tekniska utvecklingen och organisationens långsiktiga behov. Talangprogram som vi på Ada Digital kan hjälpa till med.

Är du redo att framtidssäkra din organisation och dra nytta av den senaste tekniken? På Ada Digital specialiserar vi oss på att identifiera och utveckla talanger med de framtidskompetenser som krävs för att möta morgondagens utmaningar. Kontakta oss idag för att diskutera hur våra skräddarsydda talangprogram kan stärka din verksamhet.

Kom igång med IT-talangprogram

Rekommenderat för dig