Lästid: 3 minuter
Learnability – den hyllade framgångsfaktorn i IT-rekrytering
Så mäter du kandidaternas inlärningspotential
Learnability – ett av de trendigaste orden inom IT-rekrytering just nu. Så vad är det? Hur mäter man det och hur lyckas man rekrytera på inlärningsförmåga och potential? Här reder vi på Ada Digital ut allt kring learnability, hur det hänger ihop med att vara en ”Ada” och avslöjar vilken roll det har i talangprogrammet Diversity4Tech.
Vilken betydelse har en lång och hög utbildning för att lyckas inom IT och Tech?
Enligt forskning om urval och rekrytering har utbildning en relativt låg validitet på att förutsäga framtida arbetsprestation. Istället talar nu allt fler om learnability och önskan om att undersöka kandidatens inlärningsförmåga.
Glädjande nog går detta helt i linje med vårt arbetssätt på Ada Digital – där vi dagligen letar efter Ador – inte minst inom vårt talangprogram Diversity4Tech.
Vad är en Ada?
När vi startade Ada Digital inspirerades vi av världens första programmerare – Ada Lovelace. Redan för 200 år sedan vågade Ada prova nya vägar, utmanade förutfattade meningar och hade kreativitet och mod att förändra. Hon var inte som alla andra matematiker på 1800-talet och hon ifrågasatte grundläggande teorier. Något som även gjorde att hon nådde andra framgångar.
Kort och gott var Ada nyfiken, begåvad, motiverad och en ovanligt duktig matematiker som kombinerade fantasi och vetenskap när hon utforskade vad som vi idag kallar för digitalisering. Vilket gör henne till en stor förebild för oss och många andra inom IT, Tech och digitala affären.
Därför letar vi dagligen efter nya Ador att rekrytera och hyra ut – alltså människor som, precis som Ada Lovelace, har rätt digitala mindset och som kan hjälpa våra kunder att utveckla sin affär.
Läs även: Dags för skills-based IT-rekrytering
Två systemutvecklare med samma examen från exakt samma universitet kan vara olika bra på programmering.
Koppling mellan Ada och learnability
Precis som att två elever som har pluggat exakt lika många timmar inför ett prov kan få två olika resultat, kan två systemutvecklare med samma examen från exakt samma universitet vara olika bra på programmering. Liksom dra olika slutsatser och komma med olika lösningsförslag på samma problemsituation.
Helt enkelt för att utbildning inte en garanti för kunskap. Men också, och kanske ännu viktigare, är att utbildning inte är en garanti för prestation. Inte heller att personen har rätt färdigheter för att lära nytt om och om igen. Vilket dagens arbetsliv till månt och mycket handlar om. Inte minst inom IT, Tech och digitalisering, som präglas av hög förändringstakt och lösningsförmåga.
Därför har Learnability seglat upp som det hetaste rekryteringsbegreppet. Det handlar om människors förmåga att lära nytt; visa nyfikenhet för nya möjligheter; vara rustad för förändring och framför allt har mental kapacitet för att snabbt sätta sig in i nya ämnen och problemområden.
Med andra ord går learnability hand i hand med att vara en Ada.
Självklart tycker vi inte att utbildning är bortkastad tid, utan en legitim och viktig källa till kunskap.
Konsten att mäta learnability
För att lyckas hitta framtidens talanger inom IT och Tech använder vi på Ada Digital en datadriven, till stor del anonym, kompetensbaserad och modern rekryteringsmetod. Hela vägen.
Självklart tycker vi inte att utbildning är bortkastad tid, utan en legitim och viktig källa till kunskap. Men vi vet också att utbildning inte behöver vara den enda vägen till kunskap. Inte heller att en längre utbildning nödvändigtvis skulle vara bättre än en kort.
Därför välkomnar vi alla talanger som gått en eftergymnasial utbildning inom IT och Tech att söka till vårt talangprogram Diversity4Tech. Det spelar ingen roll om det är en YH-utbildning, en speedutbildning på 25 veckor, creddiga Hyper Island eller en ingenjörsutbildning från KTH. Det viktiga är att kandidaten vet vad programmering innebär och hur man kodar.
Vidare kräver vi inga CV:n eller personliga brev. Istället får alla sökande initialt göra arbetspsykologiska tester och intervjuas av det fördomsfria och datadrivna AI-screeningverktyget Tengai. Allt för att säkerställa att personen har rätt teknisk kunskap, logiska kapacitet och förmågan att lära sig om och om igen.
Kort sagt identifierar vi individerna som har learnability och det som krävs för att långsiktigt utvecklas och bli framgångsrika inom IT och Tech.
Rekrytera på potential
Vill du också rekrytera på learnability och ta vara på den oerhörda potential som går outnyttjad idag? Hör av dig till oss på Ada Digital!
Förutom att vi seriöst vill lösa kompetensbristen inom IT och tillgängliggöra IT-branschen för fler, sticker Diversity4Tech även ut mot övriga talang- och traineeprogram inom IT genom sitt genomgående fokus på mångfald.